Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Ilmavoimien mukaan sillä on jatkuva valmius turvata Suomen ilmatilaa. Ilmavoimat huomauttaa tiedotteessaan, että harjoitustoiminta, työajat ja ylityökertymät eivät vaikuta päivystystoiminnan perusteisiin ja valmiuteen.

Savon Sanomat uutisoi aamun lehdessään, että Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät ehtineet kahden Suomen ilmatilaa loukanneen venäläiskoneen luo viime viikon tiistaina. Lehden tietojen mukaan hävittäjälentäjät eivät olleet välittömässä lähtövalmiudessa, vaan valmiutta oli laskettu hetkellisesti tiiviin harjoitusjakson jälkeen, jotta ylityötuntisumaa saataisiin pienennettyä.

Puolustusministeriö ei vahvista tai kiistä tietoja Hornet-hävittäjien valmiustason laskusta viimeviikkoisen ilmatilaloukkauksen aikaan. Viestintäpäällikkö Max Arhippaisen mukaan valmiuteen tai operatiiviseen toimintaan liittyviä yksityiskohtia ei lähtökohtaisesti kerrota julkisuuteen.

- Olemme vahvistaneet, että Ilmavoimat suoritti operatiivisen tunnistelennon kyseisenä iltana, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan Suomen ilmavalvonta on tilanteen vaatimalla tasolla ja aluevalvontaviranomaiset olivat myös viime viikon tiistaina hyvin tietoisia venäläiskoneiden liikkeistä.

- On ymmärrettävää, että tässä yleispoliittisessa tilanteessa asia kiinnostaa yleisöä mutta emme voi muuta kuin seurata vakiokaavaa, Arhippainen perustelee tiedotuslinjaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan vain harvoilla valtioilla hävittäjäpäivystys kattaa koko ajan koko maan.

Tutkija pitää mahdollisena, että Venäjä kykenee seuraamaan ainakin ylimalkaisesti vaihtelua lentotoiminnan aktiivisuudessa ja valmiustasossa Suomessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö: Sää ei kelpaa syyksi ilmatilan loukkaukseen

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatpäinen yleisö todisti 1941 saksalaissotilaiden hautajaisia Jyväskylässä: 1950–60-luvulla haudat yllättäen hävisivät – onko sinulla tietoja vainajien siirroista?

Petri Honkonen ottaa ärhäkkäästi kantaa sisäilmasta sairastuneiden puolesta: "Vähättelyn ja luulosairaiksi leimaamisen on loputtava"

Lapin-matkailun odotetaan kasvavan myös tänä talvena Thomas Cookin konkurssista huolimatta

Maksamaton vieras vietti aamupäivän sinnikkäästi jyväskyläläisen kahvilan sisätiloissa – henkilökunta nappasi siipeilijän lopulta nalkkiin

Opetusministeri Andersson Ylen Ykkösaamussa: Sitova mitoitus oppilashuoltoon tarkoitus saada tällä hallituskaudella

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.