Ilmavoimat: Ylityökertymät eivät vaikuta päivystysvalmiuteen

Ilmavoimien mukaan sillä on jatkuva valmius turvata Suomen ilmatilaa. Ilmavoimat huomauttaa tiedotteessaan, että harjoitustoiminta, työajat ja ylityökertymät eivät vaikuta päivystystoiminnan perusteisiin ja valmiuteen.

Savon Sanomat uutisoi aamun lehdessään, että Ilmavoimien Hornet-hävittäjät eivät ehtineet kahden Suomen ilmatilaa loukanneen venäläiskoneen luo viime viikon tiistaina. Lehden tietojen mukaan hävittäjälentäjät eivät olleet välittömässä lähtövalmiudessa, vaan valmiutta oli laskettu hetkellisesti tiiviin harjoitusjakson jälkeen, jotta ylityötuntisumaa saataisiin pienennettyä.

Puolustusministeriö ei vahvista tai kiistä tietoja Hornet-hävittäjien valmiustason laskusta viimeviikkoisen ilmatilaloukkauksen aikaan. Viestintäpäällikkö Max Arhippaisen mukaan valmiuteen tai operatiiviseen toimintaan liittyviä yksityiskohtia ei lähtökohtaisesti kerrota julkisuuteen.

- Olemme vahvistaneet, että Ilmavoimat suoritti operatiivisen tunnistelennon kyseisenä iltana, Arhippainen sanoo.

Arhippaisen mukaan Suomen ilmavalvonta on tilanteen vaatimalla tasolla ja aluevalvontaviranomaiset olivat myös viime viikon tiistaina hyvin tietoisia venäläiskoneiden liikkeistä.

- On ymmärrettävää, että tässä yleispoliittisessa tilanteessa asia kiinnostaa yleisöä mutta emme voi muuta kuin seurata vakiokaavaa, Arhippainen perustelee tiedotuslinjaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan vain harvoilla valtioilla hävittäjäpäivystys kattaa koko ajan koko maan.

Tutkija pitää mahdollisena, että Venäjä kykenee seuraamaan ainakin ylimalkaisesti vaihtelua lentotoiminnan aktiivisuudessa ja valmiustasossa Suomessa.

Ilmavoimien operaatiopäällikkö: Sää ei kelpaa syyksi ilmatilan loukkaukseen