Eversti oudoksuu ammattisotilaan esiintymistä alasti telkkarissa: "Yllättävää ja erikoista"

Jämsäläinen Juuso esiintyi alasti maanantai-iltana Nelosen uudessa tosi-tv-sarjassa Aatami etsii Eevaa. Parinhakuohjelmassa esiinnytään sukupuolielimiä peittämättä.

26-vuotias Juuso on ammatiltaan aliupseeri. Nelosen nettisivulla hän kertoo työskentelevänsä ”Tikkakoskella armeijan palveluksessa”.

Sotilaan käyttäytymisestä on olemassa tarkat säännöt. Sopimattomasta käyttäytymisestä ammattisotilas voi saada muistutuksen, varoituksen tai kurinpitosakon.

Oliko soveliasta, että Puolustusvoimien palveluksessa oleva aliupseeri esiintyi alasti television viihdeohjelmassa, viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa Pääesikunnasta?

– Niin, kuka ylipäänsä arvottaa sopimattoman käytöksen rajan, kun tällainen ohjelma on ylipäänsä tehty, Kalliomaa vastaa ja jatkaa:

– Lähtökohtaisesti alasti esiintyminen tv:ssä, joka on kiistatta julkista, ei ole soveliasta sotilaalle, mutta tarkemmin en voi kommentoida, koska ohjelmaformaatti ei ole minulle tuttu.

Lain mukaan sotilaan pahennusta aiheuttava käytös on tuomittavaa.

Onko se pahennuksen aiheut­tamista, kun esiintyy liki miljoonalle katsojalle ilman vaatteita televisiossa?

– Lakipykälien mukaan tämä tulkinta on jonkun tehtävä. Henkilökohtaisesti totean, että sotilaan alasti esiintyminen tv:ssä on lähtökohtaisesti yllättävää ja erikoista käytöstä, Kalliomaa vastaa.

Kalliomaan mukaan Puolustusvoimat ei ole erikseen ohjeistanut ammattisotilaitaan erikoisia tv-esiintymisiä varten.

– Kun kyseessä on julkinen esiintyminen ja vieläpä tämänkaltainen, pitää sotilaan itse pohtia, pitäisikö asiasta kysyä esimieheltä ennen osallistumista.

Kalliomaan mukaan sotilaan on aina muistettava ”Puolustusvoimien näkökulma”, kun hän esiintyy julkisesti, myös vapaa-ajallaan.

– Tämä koskee kaikkia julkisia tilanteita, joissa sotilas on liitettävissä Puolustusvoimien palveluksessa olevaksi henkilöksi.

Ohjeistaako Puolustusvoimat sotilaitaan käyttäytymään myös vapaa-ajalla?

– Mielestäni kaikille annetaan selvät ohjeet, jotka ovat linjassa sotilaan sopimattomasta käyttäytymisestä laaditun lain kanssa, Kalliomaa vastaa.

Ilmavoimien esikunnasta Tikkakoskelta ei tiistaina kommentoitu ammattisotilaan tv-nakuilua, koska asian käsittely on kesken.

Nelonen tiedotti tiistaina, että ohjelman aloitusjakso tavoitti maanantai-iltana parhaimmillaan 887 000 silmäparia ja keskimäärinkin 495 000 katsojaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .