Ilmavoimat on jo koelentänyt Hornetien seuraajaehdokkaita

Komentajan mukaan koko Suomen puolustaminen edellyttää koneiden määrän pitämistä nykyisellä tasolla.

Ilmavoimat on viimeksi kuluneen vuoden aikana koelentänyt neljää viidestä Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaasta. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen kuitenkin korostaa, että tämän hetken koneet ovat vielä hyvin erilaisia kuin ne, jotka Suomelle aikanaan hankitaan 2020-luvulla.

Lentämättä muutoin kuin simulaattorissa on toistaiseksi amerikkalainen F-35-hävittäjä, josta on olemassa vain yksipaikkaisia versioita. Lisäksi ruotsalaisesta Saab Gripenistä lennettiin Suomelle tarjolla olevaa versiota varhaisempaa D-mallia, jossa oli prototyyppijärjestelmiä uudesta E-mallista.

Suomi arvioi parhaillaan valmistajien lähettämiä vastauksia tietopyyntöihin, ja koelennot ovat osa tätä "pre-evaluaation" vaihetta. Varsinaiset tarjouspyynnöt on määrä lähettää loppukeväästä, ja koelentoja on varmasti luvassa lisää myöhemmin, mahdollisesti myös Suomessa.

Eskelinen antoi Ilmavoimien komentajan vuotuisessa mediatilaisuudessa ymmärtää, ettei teknologian kehitys mahdollista hävittäjäkoneiden määrän vähentämistä nykyisestä reilusta 60:stä. Pienemmällä määrällä ei perustehtävien suorittaminen eli koko Suomen alueen puolustaminen ole mahdollista.

Päätös Hornetien seuraajasta on määrä tehdä vuonna 2021. Gripenin ja F-35:n lisäksi ehdolla ovat amerikkalainen F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Vaikka ajatusta kahden uuden konetyypin hankkimisesta ei ole virallisesti suljettu pois, kenraalimajuri Eskelinen ei tunnu pitävän tällaista vaihtoehtoa kovin todennäköisenä.

– En nyt sano, että se on kaukaa haettua, koska sitäkin vaihtoehtoa on tarkasteltu. Mutta voi olla, että erot ovat esimerkiksi niin pieniä, että kustannustehokkuusnäkökulmasta siihen vaihtoehtoon ei välttämättä päädytä, Eskelinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Korjattu ja laajennettu aiemman uutisen sitaattia, että kahden konetyypin valinta olisi Eskelisen mukaan "kaukaa haettua". Uusi sitaatti: "En nyt sano, että se on kaukaa haettua, koska sitäkin vaihtoehtoa on tarkasteltu..."