Ilmavoimat on jo koelentänyt Hornetien seuraajaehdokkaita

Komentajan mukaan koko Suomen puolustaminen edellyttää koneiden määrän pitämistä nykyisellä tasolla.

Ilmavoimat on viimeksi kuluneen vuoden aikana koelentänyt neljää viidestä Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaasta. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen kuitenkin korostaa, että tämän hetken koneet ovat vielä hyvin erilaisia kuin ne, jotka Suomelle aikanaan hankitaan 2020-luvulla.

Lentämättä muutoin kuin simulaattorissa on toistaiseksi amerikkalainen F-35-hävittäjä, josta on olemassa vain yksipaikkaisia versioita. Lisäksi ruotsalaisesta Saab Gripenistä lennettiin Suomelle tarjolla olevaa versiota varhaisempaa D-mallia, jossa oli prototyyppijärjestelmiä uudesta E-mallista.

Suomi arvioi parhaillaan valmistajien lähettämiä vastauksia tietopyyntöihin, ja koelennot ovat osa tätä "pre-evaluaation" vaihetta. Varsinaiset tarjouspyynnöt on määrä lähettää loppukeväästä, ja koelentoja on varmasti luvassa lisää myöhemmin, mahdollisesti myös Suomessa.

Eskelinen antoi Ilmavoimien komentajan vuotuisessa mediatilaisuudessa ymmärtää, ettei teknologian kehitys mahdollista hävittäjäkoneiden määrän vähentämistä nykyisestä reilusta 60:stä. Pienemmällä määrällä ei perustehtävien suorittaminen eli koko Suomen alueen puolustaminen ole mahdollista.

Päätös Hornetien seuraajasta on määrä tehdä vuonna 2021. Gripenin ja F-35:n lisäksi ehdolla ovat amerikkalainen F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Rafale sekä yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Vaikka ajatusta kahden uuden konetyypin hankkimisesta ei ole virallisesti suljettu pois, kenraalimajuri Eskelinen ei tunnu pitävän tällaista vaihtoehtoa kovin todennäköisenä.

– En nyt sano, että se on kaukaa haettua, koska sitäkin vaihtoehtoa on tarkasteltu. Mutta voi olla, että erot ovat esimerkiksi niin pieniä, että kustannustehokkuusnäkökulmasta siihen vaihtoehtoon ei välttämättä päädytä, Eskelinen sanoo.

Korjattu ja laajennettu aiemman uutisen sitaattia, että kahden konetyypin valinta olisi Eskelisen mukaan "kaukaa haettua". Uusi sitaatti: "En nyt sano, että se on kaukaa haettua, koska sitäkin vaihtoehtoa on tarkasteltu..."

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.