Ilmavoimat salasi kohuharjoituksensa vieraslistan – julkisuuslain asiantuntija kummeksuu päätöstä

Ilmavoimat salaa vieraslistan Karjalan lennoston vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta Inarin Lemmenjoella. Salaaminen kattaa kaikki osallistujat, sekä siviilit että sotilaat.

– Emme luovuta osallistujatietoja medialle, koska vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuvan henkilöstön nimiluettelo ei ole julkisuuslain perusteella julkista tietoa. Näin ovat oikeudellisen sektorin asiantuntijamme linjanneet, Ilmavoimien tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki toteaa.

Ilmavoimat vetoaa julkisuuslain pykälä 24:ään, jossa on lueteltu salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat.

Pykälän kymmenennessä kohdassa todetaan salassa pidettäviksi asiakirjoiksi ne, "jotka koskevat sotilastiedustelua, puolustusvoimien varustamista, kokoonpanoa, sijoitusta tai käyttöä taikka muuta sotilaallista maanpuolustusta taikka maanpuolustusta palvelevia keksintöjä, rakenteita, laitteita tai järjestelmiä taikka maanpuolustuksen kannalta muutoin merkityksellisiä kohteita taikka puolustusvalmiuteen varautumista, jollei ole ilmeistä, että tiedon antaminen niistä ei vahingoita tai vaaranna maanpuolustuksen etua".

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Lemmenjoen harjoituksiin on kutsuttu esimerkiksi kaupunginjohtajia, elinkeinoelämän ja kirkon edustajia sekä poliisin ja Rajavartiolaitoksen väkeä.

Julkisuuslain asiantuntija, FT Heikki Kuutti Jyväskylän yliopistosta katsoo, että harjoituksen koko osallistujalistan salaaminen on liian raju toimenpide.

– Sen ymmärrän, että maanpuolustuksen etu voisi vaarantua, jos media henkilöisi esimerkiksi Lemmenjoen harjoituksiin mahdollisesti osallistuneet Hornet-lentäjät. Sen sijaan on kyseenalaista, että Ilmavoimat salaa tiedot siviilitaustaisista osallistujista. Kansalaisille on tärkeää saada tietää, millaista yhteistyötä Ilmavoimat tekee ja kenen kanssa tukiessaan kokonaismaanpuolustusta tämäntapaisilla leireillä, Kuutti sanoo.

Hän myös katsoo, että Ilmavoimien tulisi perustella tarkasti, miten maanpuolustuksen etu kärsisi siitä, jos medialle pyydettäessä kerrottaisiin nimillä esimerkiksi kaupunginjohtajien osallistumisesta Lemmenjoen harjoitukseen.

– Kuinka ydinhenkilöitä esimerkiksi juuri kaupunginjohtajat ovat maanpuolustuksen edulle varsinkaan, kun Lemmenjoella tuskin kerrotaan mitään salassa pidettävää tietoa Puolustusvoimien toiminnasta tai operatiivisia yksityiskohtia, toteaa Kuutti, joka itsekin on työskennellyt tiedotuspäällikkönä Ilmavoimien esikunnassa Tikkakoskella.

Hän kehottaakin mediaa tarvittaessa riitauttamaan Ilmavoimien salaamislinjauksen, jolloin ratkaisua voi hakea hallinto-oikeudesta.

Lemmenjoen harjoitus nousi otsikoihin viime viikolla, kun Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti nostaneensa syytteet Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä ja Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä vastaan.

Eversti Päiviön epäillään käyttäytyneen epäasiallisesti Lemmenjoella toissa syksynä. Kenraalimajuri Eskelisen epäillään viivytelleen Päiviön rikosepäilyn esitutkinnan aloittamista. Eskelinen on kiistänyt syyllisyytensä ja Päiviökin pääosin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .