Ilmavoimien Vinkoille lisävuosi koulukäytössä – Grob-koneiden käyttöönotto viivästyy ongelmien takia

Ilmavoimat joutuu kouluttamaan lentäjiään ensi vuonna kahdella alkeiskoulukonetyypillä, sillä kotimaisista Vinkoista luovutaan vasta vuonna 2020.

– Ensi vuonna koulutus uudella Grob-kalustolla aloitetaan kadettien kanssa. Varusmiehistä koostuva lentoreserviupseerikurssi lentää ensi vuonna vielä Vinkoilla, Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Jari Mikkonen vahvisti Keskisuomalaiselle torstaina.

Ilmavoimat luopuu Vinkoistaan vuoden 2019 sijaan vuonna 2020, koska Grob-alkeiskoulukoneiden laitetoimituksissa on ollut viiveitä, eikä Ilmavoimat ole saanut Grobeihinsa tuotetukea alkuperäisvalmistajalta.

Grob-kaluston käyttöönottoviive on nyt noin kahdeksan kuukautta alkuperäisestä aikataulusta. Pahin takaisku on se, ettei Grobien saksalainen valmistaja myy Ilmavoimille koneen varaosia.

– Varmaa syytä en pysty sanomaan. Oletus on, että he halusivat myydä meille kalliimpaa koneversiota omasta tuotannostaan. Ovat ilmeisesti pettyneitä, kun päädyimme edulliseen ratkaisuun, Mikkonen vastasi.

Grobien konetyyppikohtaisten varaosien suunnittelu ja valmistus joudutaankin toteuttamaan kotimaisin voimin.

– Asiasta on neuvoteltu Patrian kanssa, Mikkonen totesi lyhyesti.

Grob-hankkeen lisärahoitustarve on nyt noin kaksi miljoonaa euroa. Summa sisältää viivästymisen, tuotetuen puuttumisen, varaosien valmistuksen sekä kaluston modifioinnin eli muutokset.

– Hanke toteutuu kuitenkin huomattavasti halvemmalla kuin kehittämisohjelmassa oli alun perin varauduttu, Mikkonen sanoi.

Modifikaatiossa Grob-koneisiin muun muassa asennetaan nykyvaatimusten mukainen ohjaamoympäristö.

Ilmavoimat ja Patria on lentänyt jo modifioimattomalla Grob-koneella. Lennoilla on tutkittu koneen lento-ominaisuuksia ja valmisteltu lentokoulutusohjelmia.

– Ensimmäiset modifioidut koneet aloittanevat lennot kuukauden sisällä.

Puolustusvoimat osti vuonna 2016 Britanniasta 6,6 miljoonalla eurolla kaikkiaan 28 käytettyä Grob G115EA -alkeiskoulukonetta. Babcock Aerospace Limited -yritys operoi niillä Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien lentokoulutuskäytössä.

Saksalaisvalmisteiset Grobit korvaavat käytössä olevat kotimaiset Vinka-alkeiskoulukoneet, jotka tulevat elinkaarensa päähän oltuaan Ilmavoimien käytössä 1980-luvun alusta asti.

Vinkat ja jatkossa Grobit ovat Ilmavoimien lentäjiksi opiskelevien ensimmäiset lentokoneet, joilla he pääsevät harjoittelemaan lentämistä ennen erikoistumistaan muun muassa Hawk- ja Hornet-kalustoon. Alkeislentokoulutusta annetaan Ilmasotakoulussa Jyväskylän Tikkakoskella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .