Koiran reaktio yllätti – pahin pelko toteutui

Uudenvuodenaaton ilotulitteiden pauke on koirille stressaavaa aikaa. Kovaa ääntä säikkyvät eläimet joutuvat paniikkiin ja pakenevat kauhuissaan pois omistajan luota. Koira saattaa eksyä kauaskin kotikulmiltaan ja olla kateissa useita päiviä.

Näin on käynyt esimerkiksi jyväskyläläisen Netta Turtiaisen chihuahua-rotuiselle Bella-koiralle. Turtiainen kertoo olleensa viettämässä uuttavuotta vanhempiensa luona Jyväskylän Palokassa, kun porukka siirtyi puolenyön aikaan ulos ampumaan raketteja. Samalla asialla olivat myös useat alueen naapurit. Turtiaisella oli mukana Bellan lisäksi perheen kolme muuta samanrotuista koiraa.

 – Bella säikähti ilotulitteiden ääntä niin paljon, että alkoi juosta hysteerisesti. Yksi ihminen näki Bellan viimeisen kerran talon kulmalla, mutta sen jälkeen siitä ei ole mitään havaintoja. Koiraa etsittiin aamuviiteen asti ja jatkettiin seuraavana päivänä. Nyt on vähän toivoton olo, Turtiainen harmittelee.

Etsintöjä ovat vaikeuttaneet se, ettei kermanvaaleasta, puolitoistakiloisesta narttukoirasta ole jäänyt jälkiä lumihankeen.

– Muut meidän koirat eivät olleet ilotulitteista moksiskaan. Bella kuitenkin pelästyi niin paljon, että pinkaisi juoksuun. Omaa tyhmyyttä ja ajattelemattomuutta, että pidin sitä vapaana.

Uusivuosi ja kesä vilkkaimpia

Yksivuotiaan Bellan etsimistä jatketaan keskiviikkona etsijäkoiran avulla. Lohdullista on, että Etsijäkoiraliitosta kerrotaan suurimman osan kadonneista koirista lopulta löytyvän.

– Uusivuosi on sesonkiaikaa eli poikkeuksellisen vilkasta eläinten katoamisille. Omistajat luottavat liikaa siihen, ettei eläin pelkää ilotulitteiden ääntä. Koirat kuulevat paljon paremmin kuin ihmiset ja siksi ilotulitteiden pauke kuuluu niille moninkertaisena. Ja kun ne lähtevät juoksemaan karkuun, niin ne eivät pääse oikein mihinkään, kun samanlainen jytinä kuuluu joka paikassa, Meri Tonteri Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimesta sanoo.

Tonterin mukaan uutenavuotena kadonneista lemmikkieläimistä, lähinnä koirista on koko maassa on tehty kymmeniä katoamisilmoituksia eri nettisivuille. Niistä muutamat ovat Keski-Suomen alueella. Luku ei kerro kuitenkaan koko totuutta, sillä kaikki koiranomistajat eivät tee katoamisilmoitusta. Osa puolestaan saattaa tehdä ilmoituksen vasta muutaman päivän jälkeen katoamisesta, kun koiraa ei ole omin avuin löydetty.

– Uudenvuoden lisäksi eniten lemmikkejä katoaa kesälomien aikaan, kun kissoja ja kilpikonnia päästetään nurmikolle nauttimaan auringosta, Tonteri sanoo.

Kadonneista eläimistä, kuten Bellasta on ilmoituksia Facebookissa kadonneet ja löytyneet eläimet -sivulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .