Ilotulitteista jo useita vahinkoja ihmisille, kertoo Hätäkeskuslaitos – tuuli puhaltaa paikoin puuskissa yli 15 metriä sekunnissa

Ilotulitteet ovat jo aiheuttaneet useita vahinkoja ihmisille ja omaisuudelle, kertoo Hätäkeskuslaitos Twitterissä. Hätäkeskuslaitos kertoi ensimmäisestä ilotulitteen aiheuttaman vamman vuoksi tehdystä ilmoituksesta vain hetki iltakuuden jälkeen. Ilotulitteita saa käyttää kello 18–02.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan illan aikana on myös tullut muutamia ilmoituksia hätärakettien väärinkäytöstä. Hätäkeskuslaitos muistuttaakin, että hätäraketti ei ole ilotulite.

Lisäksi taksilla kotiin matkaavia juhlijoita kehotetaan maksamaan kyydistä vapaaehtoisesti, ilman poliisin läsnäoloa.

–  Muutamilta juhlijoilta on maksu päässyt jo unohtumaan, Hätäkeskuslaitos tviittaa.

Puuskaista tuulta ja lumisadetta

Vuosi vaihtuu puuskaisessa tuulessa, joten useat pelastuslaitokset ovat suositelleet, ettei myrskyisässä säässä ammuttaisi ilotulitteita. Voimakas tuuli voi ohjata ilotulitteet väärään suuntaan. Puuskainen tuuli voi myös kaataa huonosti tuettuja ilotulitteita, pelastuslaitokset varoittavat.

Pohjanmaalta Etelä-Lappiin yltävällä alueella tuuli on ollut puuskissa runsaat 15 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos. Muualla puuskat ovat jääneet vielä 5–10 metriin sekunnissa.

Pohjois- ja Länsi-Suomessa sataa laajalti lunta, ja sadealue on yltämässä illan aikana myös muualle maahan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tuulen odotetaan yltyvän ja lumisateen sakenevan illan mittaan.

Ilotulittamisen turvallinen tuuliraja 14 metriä

Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset ovat suositelleet vahvasti, ettei talvimyrskyssä ammuta ilotulitteita.

Lapin pelastuslaitos puolestaan suosittelee, että Simon, Tornion, Kemin ja Keminmaan alueilla ilotulitteita ammuttaisiin vasta kello 21:n jälkeen. Sään kehittymistä on kuitenkin seurattava paikallisesti, ja talvimyrskyssä ilotulitteiden ampumista ei suositella, pelastuslaitos huomauttaa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos puolestaan kehottaa ottamaan vakavasti huomioon tuulen suunnan sekä sen poikkeuksellisen suuren voimakkuuden. Ilotulittamisessa turvallisena tuulirajana pidetään 14:ää metriä sekunnissa.

–  Sääennusteen perusteella on mahdollista, että raja ylittyy Pohjois-Karjalassa. Ampuja on vastuussa turvallisesta ilotulittamisesta, tiedotteessa kirjoitetaan.

Turvallisimpia paikkoja ilotulitteiden käytölle ovat esimerkiksi järvien rannat, kenttäalueet sekä aukeiden alueiden reunamat.

Uudenmaan pelastuslaitokset tiedottivat iltapäivällä, etteivät ne anna uusia rajoituksia ilotulitteiden käytölle Helsingissä ja muualla Uudellamaalla. Tiedotteen mukaan Uudenmaan alueella järjestetään useita ammattimaisia ilotulitusnäytöksiä ja ilotulituksen toteuttaja arvioi, voiko ilotulituksen toteuttaa turvallisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiotko ampua raketteja uutenavuotena?