Imatra hiljentyi suruun

Imatralla surmattiin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaksi toimittajaa.

Imatralla tarjottiin sunnuntaina laajasti keskustelu- ja kriisiapua edeltävänä yönä kolme uhria vaatineen ampumisen takia.

Seurakunnan tiloihin Olavinkulmaan avattiin jo aamuyöllä kriisipiste, jossa kävi alkuiltaan mennessä ainakin 23 ihmistä puhumassa vapaaehtoisen pelastuspalvelun, kirkon ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten työntekijöiden kanssa.

Eksoten lastensuojelun palvelupäällikkö Raija Kojon mukaan päällimmäisenä ihmisillä oli mielessä hämmennys.

– Hämmennystä ja järkytystä siitä, miten tällaista voi tapahtua ja mitä, jos olisin itse ollut siinä kohdalla.

Myös ampumisen uhrien perheiden ja läheisten kodeissa kierrettiin tarjoamassa apua.

Kriisitukipisteen mahdollinen jatko ratkaistaan Kojon mukaan maanantaina. Toistaiseksi apua saa soittamalla mielenterveyspäivystykseen Etelä-Karjalan keskussairaalaan vuorokauden ympäri.

Imatrankosken kirkossa järjestettiin iltakuudelta suruhartaus. Kirkkoherra Arto Marttisen mukaan yli 200-paikkainen kirkko oli lähes täynnä.

Teko suunnitelmallinen, uhrit sattumanvaraisia?

Yksi Imatran epäillyn ampujan uhreista oli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa iltapäivällä. Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kertoi STT:lle puhelimitse, että kyseessä oli Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen (sd.).

Kaksi muuta uhria olivat paikallisia toimittajia. Kaikki kolme olivat naisia. Uhrit ovat syntyneet vuosina 1963, 1964 ja 1980. Poliisilla on tiedossa, mistä mediasta toimittajat olivat. Poliisi ei kuitenkaan anna tietoa julkisuuteen, koska haluaa antaa omaisille suruaikaa. Uutisvuoksi uutisoi sunnuntaina illalla, että Imatralla ammutut vuosina 1964 ja 1980 syntyneet naistoimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä Imatran-toimituksessa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tekoon ei liity muita epäiltyjä. Epäilty on 23-vuotias suomalainen mies, jolla on ainakin omaisuus- ja väkivaltarikostaustaa. Miestä epäillään tällä hetkellä kolmesta murhasta, sillä poliisin mukaan epäillyssä teossa on viitteitä suunnitelmallisuudesta. Käytetty ase on luvallinen metsästyskivääri, mutta se ei ole poliisin mukaan epäillyn omistama.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario, Saku Tielinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoi, että poliisilla on käsitys siitä, miten epäilty on saanut aseen itselleen, mutta sitä ei vielä kerrota julkisuuteen.

Poliisilla on yhä käsitys, että uhrit valikoituivat sattumanvaraisesti, eikä motiivista ole vielä tietoa. Sosiaalisessa mediassa on liikkunut muun muassa huhuja, joiden mukaan epäilty olisi ollut Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa tai oikeistoaktiivi. Tämä ei poliisin mukaan pidä paikkaansa.

– Hänen (epäillyn) poliittisesta ajattelusta en tässä vaiheessa pysty sanomaan mitään, Tielinen sanoi.

Ei tehnyt vastarintaa

Poliisi tarkensi tiedotustilaisuudessa myös tapahtumia rikospaikalla. Epäilty tuli paikalle ravintola Vuoksenvahdin edustalle omalla autollaan, otti aseen takakontistaan ja ampui neljästä viiteen laukausta. Poliisi sai ilmoituksen aseen kanssa liikkuvasta miehestä puoliltaöin. Lähellä ollut poliisipartio pääsi nopeasti paikalle, mutta partion saapuessa uhrit oli jo ammuttu.

 

Epäilty ei tehnyt poliisin mukaan vastarintaa, kun poliisi saapui paikalle. Poliisin mukaan mies ei myöskään puhunut kiinniottotilanteessa mitään. Epäillyn verestä ei löytynyt poliisin mukaan puhalluskokeessa alkoholia, mutta häneltä otetaan vielä verikoe ja selvitetään, löytyykö verestä huumausaineita.

Poliisi kuulustelee epäiltyä vielä tänään ja todennäköisesti esittää miestä vangittavaksi alkuviikon aikana. Poliisin mukaan epäilty on pyytänyt, ettei asiasta ilmoiteta hänen läheisilleen.

Poliisi tiedottaa ampumisesta lisää maanantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaupunginjohtaja valtuuston puheenjohtajasta: "Pidetty ihminen, kuolema vaikuttaa kaikkiin"

Poliisi: Näyttää siltä, että uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti

Kaksi ammutuista oli Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen toimittajia

Imatran kolmoismurhan silminnäkijä: Epäilty meni ampumisen jälkeen takaisin autoon

Sisäministeri Risikko vierailee huomenna Imatralla

Imatralla ammutut naiset on tunnistettu

Kommentointi on suljettu