Imatralaiset järkyttyneitä kolmen naisen ampumisesta

Paikalle on tuotu kymmeniä kynttilöitä.

Imatralaiset ovat järkyttyneitä öisen ampumisen seurauksena. Keskustassa ravintola Vuoksenvahdin sisäänkäynnin edessä on verijälkiä lumessa, ja ravintolan edustalle oli puoleenpäivään mennessä tuotu kymmeniä kynttilöitä. Ravintola on avattu tragediasta huolimatta normaalisti.

Kaksi kynttilää paikalle tuonut nuori pari piti tapahtumia kamalana.

– Mietin, että olisin itse voinut olla tuolla juhlimassa, mies sanoo STT:lle.

– Olen kuullut huhuja, keitä tekijä ja uhrit ovat. En tunne, mutta tiedän heidät. Niin pieni paikka tämä on. Koskettaa täällä kaikkia, hän sanoo.

Toinen STT:n haastattelema vanhempi imatralainen mies kertoo olevansa tolaltaan tapahtuneesta.

– Ihan kamalaa, ei voi käsittää, että täällä tapahtuu tällaista, Vuoksenvahdin lähistöllä aikaisemmin asunut mies kertoo. Hän kertoo tyttärensä olleen illalla kaupungilla juhlimassa.

– Tytär oli päässyt kotiin ja sai pian sen jälkeen soiton ystävältään, onko kunnossa, mies kertoo.

 

Teko edellytti suunnitelmallisuutta

 

Poliisi sai hälytyksen ampumisesta puoliltaöin, ja lähin partio saapui paikalle 300 metrin päästä. Ampujaa epäillään tässä vaiheessa kolmesta murhasta, sillä teko edellytti suunnitelmallisuutta.

– Epäilty ei ole sattumalta kiväärinmallisen aseen kanssa keskustaan päätynyt. Jonkinlaista suunnitelmallisuuttahan siinä on ollut, että hän tällaisia tekoja menee sinne toteuttamaan, sanoo rikoskomisario Saku Tielinen.

Tielisen mukaan ampumisesta epäillyllä 23-vuotiaalla imatralaismiehellä on taustallaan muun muassa väkivaltarikoksia.

Poliisin mukaan tämänhetkisen tiedon valossa näyttää siltä, että epäilty olisi toiminut yksin. Poliisi kuitenkin selvittää, onko hänellä ollut apuria tai onko joku muu ollut tietoinen hänen aikeistaan.

Tapahtumat ovat pääpiirteissään edenneet poliisin mukaan niin, että epäilty ajoi Vuoksenvahdin eteen omalla autollaan, odotti jonkin aikaa, tuli autosta ulos, ampui kolmea naista ja jäi autoon odottamaan poliisia.

Uhrit olivat Imatralla asuvia suomalaisia. Heidät on tunnistettu ja suruviesti on viety omaisille. Poliisin tiedossa ei ole eikä sairaalaan ole tuotu muita uhreja.

Epäillyn käyttämä ase oli poliisin tietojen mukaan luvallinen mutta ei kuulunut epäillylle itselleen. Ase oli kiväärimallinen mutta ei sarjatuliase.

Epäiltyä ei ole vielä kuulusteltu, joten motiivista poliisilla ei ole tietoa. Tämänhetkisen tiedon mukaan näyttää kuitenkin siltä, että uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti, sanoo poliisi. Uhrien ikiä poliisi ei vielä kerro.

 

Vuoksenvahdissa olleet eivät heti tajunneet ampumista

 

Paikalla tapahtuma-aikaan ollut mies kertoo STT:lle menneensä ikkunan eteen ja nähneensä sisäänkäynnistä oikealla kolme ruumista. Silminnäkijä epäilee, että kolmas uhri oli ehkä yrittänyt päästä ampujaa pakoon.

Silminnäkijä kertoo tietävänsä epäillyn. Hän kertoo kuulleensa kaksi laukausta, mutta ravintolassa oli musiikki kovalla. Muiden silminnäkijätietojen mukaan laukauksia oli kolmesta neljään.

Ravintolassa tilanne oli rauhallinen eivätkä ihmiset heti ymmärtäneet, mitä oli tapahtunut. Poliisi antoi järjestyksenvalvojille käskyn, että ihmisiä ei saa päästää ulos, mies kertoo.

– Sitten ihmiset tajusivat, mitä oli tapahtunut, mies kertoo.

 

Kaupunginjohtaja: Todella järkyttävää

 

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kuvailee öistä ampumista todella järkyttäväksi tapahtumaksi. Lintunen on toiminut kaupunginjohtajana vuodesta 2006 lähtien, eikä muista vastaavaa tapahtuneen kaupungissa.

– Otan osaa omaisten suruun. Poliisiviranomaisten kanssa lähdetään asiaa purkamaan, ja täytyy sitten syventyä, onko jotain, mitä kaupunki voisi tehdä, Lintunen sanoo.

Lintunen ei itse koe Imatraa turvattomammaksi kuin muutakaan Suomea. Kaupunki on hänen mukaansa turvallinen paikka, mutta tapahtuman taustasyihin tulee perehtyä.

– Pienellä paikkakunnalla nämä aina korostuvat enemmän kuin pääkaupunkiseudulla. Kyllä nämä aina järkyttävät, kun tapahtumat tulevat lähelle.

Imatralle on avattu tapauksen seurauksena kriisitukipiste seurakunnan tiloihin Olavinkulmaan, lähelle rikospaikkaa.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten avaamasta pisteestä on saatavilla henkistä tukea ja keskusteluapua, ja sieltä ohjataan tarvittaessa muihin palveluihin. Kriisiapu avattiin yöllä kolmen jälkeen.

Kriisitukipisteessä työskentelee Eksoten henkilökunnan lisäksi vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja kirkon henkisen tuen työntekijöitä.​

Usea ministeri on osoittanut surunvalittelunsa uhrien omaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.