Imatran epäilty ampuja tuomittiin aiemmin tapon yrityksestä – "Vain naksahti päässä"

Mies ei kuitenkaan istunut koko tuomiotaan.

Imatran epäilty ampuja yritti tappaa toisen nuoren miehen maaliskuussa 2013. Imatralainen 28-vuotias Mika Pelkonen kertoo, että oli vanhempiensa luona, kun nuori mies tuli ovelle. Kaksi muuta lähdettä vahvistaa STT:lle, että kyse on samasta 23-vuotiaasta miehestä, jota poliisi epäilee Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja kahden paikallisen toimittajan murhista viikonloppuna. Poliisi vaatii 23-vuotiasta vangittavaksi keskiviikkona.

Pelkonen tiesi miehen entuudestaan, mutta ei varsinaisesti tuntenut tätä.

– Isä meni avaamaan oven ja sanoi, että hän tuli kysymään minua. Menin ulko-ovelle, ja hän pyysi minut pihalle, Pelkonen kertoo.

Pelkonen muistelee, että he juttelivat pihalla niitä näitä. Hän ihmetteli aikaista ajankohtaa: kello oli vasta kuusi aamulla. ­Sitten mies yritti päästä sisälle väkisin.

– Yritin estää häntä, mistä syntyi käsikähmää. Tilanne meni lopulta tappeluksi.

Lopulta nuorukainen rauhoittui. Hän sanoi Pelkosen mukaan, ettei halua Pelkoselle mitään pahaa ja sanoi tarjoavansa tupakan.

– Mutta hän kaivoikin takataskustaan puukon ja löi minua sillä kerran kaulaan, useita kertoja selkään ja pari kertaa rintaan. Vielä ennen kuin pääsin sisälle hän löi minua puukolla oven välistä, Pelkonen kertoo.

Puukotus vei työkyvyn

Tällä hetkellä Pelkonen on edelleen työkyvyttömyyseläkkeellä.

– Selkä on rikki, eikä siinä ole tuntoa välillä ollenkaan. Kaula on sellainen, että se muistuttelee aina välillä.

Imatran epäilty ampuja tuomittiin Pelkosen puukottamisesta vuoden 2013 elokuussa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Hän sai tapon yrityksestä ja törkeästä rattijuopumuksesta kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Nuoren miehen veressä oli kiinnijäädessä alkoholia 1,36 promillea. Oikeus totesi hänet mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeiseksi, eli hän oli ollut oikeuden mukaan tekoaikana täydessä ymmärryksessä.

Miehellä on myös tuomio törkeästä rattijuopumuksesta vuodelta 2014. Tuomion mukaan hän oli tuolloin käyttänyt myös huumausaineeksi luokiteltavaa klonatsepaamia. Se on kolmiolääke, jota käytetään muun muassa epilepsian ja paniikkihäiriön hoidossa.

Mies ei kuitenkaan istunut koko tuomiotaan tapon yrityksestä.

– Tänä kesänä näin häntä ja juttelin asiat halki. Kerroin, että en anna koskaan anteeksi. Sanoin myös, että en tule hänelle koskaan kostamaan asiaa, Pelkonen sanoo.

Koskaan ei selvinnyt, miksi mies tuli juuri Pelkosen vanhempien ovelle. Syy puukotukseen kuitenkin selvisi. Mies kertoi Pelkosen mukaan, että hänellä "vain naksahti päässä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.