Influenssakausi saattaa olla helpoin vuosiin

Tautitapauksia todettu Suomessa vain noin neljäsosa viime vuoden lukuihin verrattuna.

Influenssaepidemia näyttäisi Suomessa helpoimmalta vuosiin ainakin tällä hetkellä.

– Lähivuosiin nähden näyttäisi, että meneillään on lievempi influenssakausi. Vielä pitää kuitenkin odottaa pari viikkoa, että asian voi todeta varmuudella, THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen toteaa.

Viikolla seitsemän, eli helmikuun puoliväliin mennessä laboratoriovarmennettuja influenssatapauksia on Ikosen mukaan raportoitu yhteensä Suomessa noin 4 100 tapausta, kun viime vuonna samalla viikolla influenssaa oli todettu yli 16 000 kertaa.

Pääosa influenssasta on tänä vuonna ollut A-viruksen aiheuttamaa (yli 4 000 tapausta), sen sijaan influenssa B:tä on tavattu vain noin 70 tapausta.

Viime vuonna samaan aikaan eli helmikuun puoliväliin mennessä influenssa B:tä todettiin peräti 11 000 tapausta, ja A-influenssaa 5 300 tautitapausta.

Influenssakausi käynnistyi Suomessa tavallista myöhemmin. Jos influenssan esiintyminen jää nykytasoon, eikä epidemia ylly selvästi nykyistä pahemmaksi, johtuu se Ikosen mukaan todennäköisimmin siitä, että influenssaviruksissa ei ole tapahtunut niin merkittäviä muutoksia, että ne pystyisivät kiertämään väestön immuunisuojaa.

– Tänä vuonna näyttää myös siltä, että rokotteet toimivat aika hyvin kiertäviä viruksia vastaan, Ikonen sanoo.

Myös Keski-Suomessa influenssakausi on ollut tavanomaista lievempi.

– Meillä on sairaalahoidossa tällä hetkellä alle viisi potilasta, kun esimerkiksi viime vuonna heitä oli 10–15 samaan aikaan, Keski-Suomen keskussairaalan infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka sanoo.

Hänen mukaansa influenssaepidemia alkoi myös Keski-Suomessa tavanomaista myöhemmin, vasta tammikuussa, kun se yleensä alkaa jo marras-joulukuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .