Influenssalääkkeet voivat tepsiä myös zikavirukseen

Asia selviää Helsingin yliopistossa toteutusta tutkimuksesta.

Zikavirusinfektio voisi talttua myös influenssalääkkeellä. Helsingin yliopistossa toteutetussa tutkimuksessa ilmeni, että laboratorio-olosuhteissa zikavirusinfektiota voitiin rajoittaa tehokkaasti influenssaan tehoavilla lääkeaineilla.

Tutkimusryhmän menetelmässä kasvatettiin laboratoriossa ihmisen verkkokalvon pigmenttiepiteelin soluja. Näihin tartutettiin sikiön aivokudoksesta eristettyä zikaviruskantaa.

Sen jälkeen viljelmiin lisättiin eri lääkeaineita. Näistä kolme esti zikavirusten rakenneosien muodostumisen ja uusien virusten syntymisen.

– Tuloksemme osoittavat näiden viruslääkkeiden ja niiden yhdistelmien estävän tehokkaasti zikaviruksen ja sen isäntäsolujen vuorovaikutusta. Lisäksi tiedämme nyt enemmän näiden lääkeaineiden vaikutusmekanismeista ja kohdeviruksista, kertoo ryhmänjohtaja Denis Kainov.

Professori Olli Vapalahti arvioi, että uusien ja uhkaavien virusepidemioiden yhteydessä kannattaa seuloa jo olemassa olevien tai kehitysvaiheessa olevien lääkeaineiden tehoa.

– Tällaisen työkalupakin avulla lääkekehitys niin zikavirusta kuin muita äkillisesti ilmestyviä virusuhkia vastaan saattaisi merkittävästi nopeutua.

Zikavirus aiheuttaa sikiöiden synnynnäisiä keskushermoston kehityshäiriöitä, eikä sen hoitoon ole vielä hyväksyttyjä lääkkeitä. Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut taudin välitöntä tutkimus- ja kehitystyötä vaativaan joukkoon.

Tehokkaiden lääkkeiden kehittäminen on vaikeaa, koska virusten rakenneosat muuttuvat hyvin nopeasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.