Influenssatapaukset lisääntyneet Keski-Suomessa – epidemian huippu vielä edessä päin

Influenssa on ruuhkauttanut sairaanhoitoa sekä terveyskeskuksien että keskussairaalan osalta.

Influenssatapausten määrät ovat kasvaneet Keski-Suomessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Maija Rummukaisen mukaan influenssaa on todettu "kohtuullisen paljon". Vielä ei kuitenkaan olla epidemian huipulla.

– Varmasti siinä vaiheessa kun koulut alkavat, tauti alkaa toden teolla jyllätä ja tapausten määrät nousemaan, Rummukainen arvioi.

Maakunnan laboratorioissa influenssatapauksia on todettu tähän mennessä vajaa pari sataa.

– Diagnostiikkaa tehdään vain vakavista sairaalahoitoa vaativista potilaista, joten lukemat eivät kerro totuutta, ylilääkäri Rummukainen huomauttaa.

Yle kertoi maanantaina, että koko maassa influenssaan on kuollut ainakin 21 ihmistä. Keski-Suomessa potilaita on menehtynyt yksi.

Rokottamalla suojaa myös läheisiään

Keski-Suomen keskussairaalassa on tällä hetkellä kymmenkunta potilasta hoidossa influenssan takia. Potilaita hoidetaan myös terveyskeskuksissa sekä kotihoidossa.

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (JYTE) tartuntatautien vastuulääkäri Ilkka Käsmä mukaan terveyskeskuksissa on hoidettu joulun pyhinä paljon influenssapotilaita.

– Käynnit ovat ylähengitystieinfektio-oireiden takia, joka varsin todennäköisesti on influenssaa, Ilkka Käsmä kertoo.

Infektioylilääkäri Rummukainen suosittelee kausi-influenssarokotuksen ottamista jokaiselle, joka ei ole sellaista vielä hakenut.

Tämän talven viimeinen yleinen rokotuspäivä Jyväskylän Kyllön terveysasemalla on 14. tammikuuta, jolloin rokotteita jaetaan kello 8–13.

– Rokottamalla itsesi suojaat myös tuttaviasi, kuten vaikka oman mummosi, ylillääkäri Rummukainen huomauttaa.

Keskussairaalalla jono voi olla tunteja

Keski-Suomen keskussairaalassa on joulunpyhien ja vuodenvaihteen aikana ollut poikkeuksellisen ruuhkaista. Yhtä yksittäistä selittävää tekijää ei kuitenkaan ole, vaikka influenssa näkyykin vastaanotolla.

– Liikkeellä on ollut myös mahatautia, ja juhla-aikana liiallinen alkoholinkäyttö näkyy päivystyksessä, ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo.

Tuukkanen muistuttaa, että ennen päivystykseen lähtemistä pitäisi aina ensin soittaa päivystyksen numeroon 0100 84 884. Keskussairaala hoitaa koko maakunnan yöaikaisen päivystyksen ja esimerkiksi Jyväskylässä kaiken päivystyksen jo kello 16 alkaen.

– Nyt on niin ruuhkaista, että toivomme asiakkaiden käyttävän niin paljon kuin mahdollista omaa terveysasemaansa. Ei kiireettömät -tapaukset joutuvat keskussairaalan päivystyksessä nyt odottamaan vuoroaan tunteja, Tuukkanen sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .