Influenssatartuntoja yllättävän paljon rokotuksiin nähden

Tällä kaudella influenssaan liittyviä kuolemantapauksia on Keski-Suomessa raportoitu yksi kappale.

Influenssakausi on nyt pahimmillaan tai sen huippu ollaan pian saavuttamassa, arvelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen.

– Uskon, että jos epidemia ei ole tällä hetkellä vielä pahimmillaan, niin ainakin influenssa-aktiivisuus on korkeammalla kuin monena muuna epidemiakautena. Vaikea kuvitella, että epidemia voisi jatkua vielä pitkään näin aktiivisena, Ikonen sanoo.

Tartuntarekisteriin tulleita laboratoriovarmistettuja tapauksia on tällä hetkellä yli 7 000. Ikonen kuitenkin arvelee, että tartuntoja on jo yli 9 000 kappaletta. Influenssarokotteen on tällä kaudella terveyskeskuksissa ottanut yli 960 000 ihmistä.

Rokotuksiin nähden tartuntoja on yllättävän suuri määrä.

Ikosen mukaan taustalla saattaa olla useita tekijöitä. Ensinnäkin influenssakausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, jo joulukuun alussa.

– Se alkoi ajoissa suhteessa siihen, milloin rokotukset aloitettiin. Rokotuksen kehittymiseen menee kuitenkin pari viikkoa.

Edellisellä kaudella influenssa-aallon huippuviikot alkoivat vasta kuukauden myöhemmin, ja silloinkin kausi alkoi aikaisin. Lisäksi kauden edetessä epideemisten influenssavirusten kirjo on lisääntynyt. Myös rokotetun ikä ja terveydentila saattavat vaikuttaa heikentävästi rokotesuojan syntymiseen.

Ikosen mukaan ei ole selkeää syytä, miksi kausi alkaa toisina vuosina aikaisemmin kuin toisina.

Yksittäisiä kuolemantapauksia

Influenssaan liittyviä yksittäisiä kuolemantapauksia on ollut ympäri maata. Sairaanhoitopiireistä korostetaan, että varsinkin iäkkäiden ihmisten kohdalla kuolemantapauksiin liittyy usein influenssan lisäksi muita sairauksia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että tällä kaudella influenssaan liittyviä kuolemantapauksia on viisi. Pirkanmaalla niitä on ollut muutamia. Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa on kummassakin sairaanhoitopiirissä tiedossa yksi tapaus.

Influenssatapaukset lisääntyneet Keski-Suomessa – epidemian huippu vielä edessä päin