Inkerinsuomalaisia paluumuuttajia noin 30 000 – viime hetken hakemuksia odotetaan satoja

1990-luvun alussa käynnistynyt inkerinsuomalaisten paluumuutto on päättymässä, kertoo Maahanmuuttovirasto. Viimeinen mahdollisuus oleskeluluvan hakemiseen nykyisillä perusteilla on 1. heinäkuuta.

Maahanmuuttovirasto ennakoi, että viime hetkillä oleskelulupaa paluumuuton perusteella hakee vielä noin 300−400 henkilöä.

Suomeen on reilussa 20 vuodessa muuttanut noin 30 000 inkerinsuomalaista.

Vuosina 2011−2015 virasto myönsi oleskeluluvan yhteensä noin 1 500 paluumuuttajalle. Tänä vuonna tammi−huhtikuussa lupia on myönnetty 83.

Inkerinsuomalainen on voinut saada paluumuuttajana oleskeluluvan Suomeen, jos hän itse, toinen hänen vanhemmistaan tai vähintään kaksi hänen isovanhemmistaan on tai on ollut kansallisuudeltaan suomalainen. Hakijan on lisäksi pitänyt ilmoittautua Venäjällä käytössä olleeseen paluumuuttojonoon ennen 1. heinäkuuta vuonna 2011.

Oleskeluluvan myöntäminen paluumuuton perusteella edellyttää myös riittävää kielitaitoa ja sitä, että hakijalla on Suomessa asunto.

Riittävänä kielitaitona pidetään joko Maahanmuuttoviraston järjestämän kielitutkinnon tai yleisen kielitutkinnon läpäisemistä riittävällä tasolla.

 

Jatkossa samat ehdot kuin muilla

 

Paluumuuton historian viimeisiin, toukokuussa järjestettyihin kielitutkintoihin ilmoittautui 217 ihmistä.

Pietarissa tällä viikolla järjestettyyn kaksipäiväiseen tutkintotilaisuuteen osallistui 92 ihmistä, ja vastaavaan Petroskoin tilaisuuteen ensi viikolla on tulossa 125 ihmistä.

Inkerinsuomalaisiin sovelletaan jatkossa samoja oleskeluluvan myöntämisperusteita kuin muihinkin oleskeluluvan hakijoihin.

Heidän perheenjäsenilleen lupa voidaan myöntää 1. heinäkuuta alkaen vain, jos hakijoilla on Suomessa riittävä toimeentulo.

Inkerin siirtoväkeen toisen maailmansodan aikana kuuluneet ja Suomen armeijassa vuosina 1939−1945 palvelleet inkerinsuomalaiset voivat jatkossakin hakea oleskelulupaa paluumuuttajina, eivätkä kielitaitoedellytykset koske heitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.