Into rikosten torjuntaan romahti - "Monet ajattelivat, ettei enää kannata"

Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteeri moninkertaistaisi hankeavustukset.

Kiinnostus rikoksentorjuntahankkeisiin on romahtanut muutaman vuoden takaisista ajoista.

Oikeusministeriön rikoksentorjunta-avustuksia haki tänä keväänä kaikkiaan yhdeksän kuntaa ja järjestöä. Hakemusten yhteissumma oli 190 545 euroa. Avustusta myönnettiin neljälle hankkeelle.

Määrät ovat pienimmät koko avustuksen 20-vuotisen historian aikana.

Esimerkiksi vuonna 2015 hakijoita oli 36 ja hakemusten yhteissumma lähes 735 000 euroa. Määräraha irtosi kymmenelle hankkeelle.

Seuraavana vuonna hakijamäärä puolittui ja haettu summa putosi 235 000 euroon. Avustusta sai kuusi hanketta.

Avustukset on tarkoitettu virittämään paikallisia rikoksentorjuntahankkeita ja -yhteistyötä sekä sitouttamaan paikallisia resursseja rikoksentorjuntaan.

Määräraha puolitettiin

Rikoksentorjuntaneuvoston pääsihteerin Minna Piispan mukaan merkittävänä syynä hakemusten vähenemiseen on se, että vuonna 2016 rikoksentorjuntahankkeisiin osoitettu vuosittainen määräraha puolitettiin 140 000 eurosta 70 000 euroon.

Tuolloin järjestöille myönnettäviä avustuksia pienennettiin kautta linjan.

– Kilpailu avustuksista koveni ja monet varmasti ajattelivat, ettei enää kannata hakea, Piispa toteaa.

Tämän vuoden määrää saattaa Piispan mukaan pienentää myös se, että avustukset kohdennettiin tiettyyn teemaan eli osallistavaan budjetointiin.

Lisää rahaa

Piispan mielestä 70 000 euron vuotuinen määräraha on ylipäätään aivan liian pieni, jotta rikoksentorjuntatyö olisi toimivaa. Summaa olisi kasvatettava roimasti.

Piispa arvioi, että 300 000 euroa vuodessa toisi jo tuloksia.

– Raha on se, millä me pystymme motivoimaan kuntia ja yhteisöjä rikoksentorjuntatyöhön. Toiminta olisi paljon hedelmällisempää, jos meillä olisi myöntää enemmän avustuksia.

Piispa viittaa Ruotsin järjestelmään. Siellä kohteeksi otetaan kaupunkeja, joita tuetaan kehittämään tiettyä asuntoaluetta yhdessä rikoksentorjuntajärjestön kanssa.

– Sellainen olisi järkevää täälläkin. Mutta ei meillä ole mitään edellytyksiä lähteä tällaiseen, koska tämä summa on niin pieni.

Piispan mukaan nimenomaan tietyille yksittäisille hankkeille kannattaisi antaa isompia summia, että rahalla saataisiin todella jotain aikaiseksi.

– Esimerkiksi projektityöntekijän palkkaaminen maksaa vähintään 50 000 euroa vuodessa.

"Kustannushyötyjä ei nähdä"

Myös projektin jälkiarviointi on Piispan mukaan tärkeää. Ja myös se maksaa.

Oikeusministeriö myöntää avustuksia myös toteutettujen hankkeiden tulosten arviointiin. Niitä on kuitenkin haettu vähän.

– Olisi tärkeää, että jos tehdään jotain pakallista hanketta, sitä myös arvioitaisiin. Useassa muussa maassa hankkeisiin on aina nivottu myös vaikuttavuusarviointi.

Piispa ei usko, että Suomessa hankeavustusten määrärahoja saataisiin nopeasti lisättyä, vaikka yleinen taloustilanne on kohentunut.

– Rikoksentorjuntatyön vaikutukset näkyvät usein vasta vuosien päästä, joten sen kustannushyötyjä ei monesti nähdä.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän ihmissuhteen raunioilla paikkaansa etsinyt Juho Kautto löysi Rautionmäeltä tukiverkoston ja metsää – kolmas yritys vei äänekoskelaisen eduskuntaan

Pääsiäisen sää jatkuu kuivana ja lämpimänä – maastopalojen riskialue laajenee

Mies riehui torstai-iltana Keltinmäessä – heitti rappurallin ikkunaan ja rikkoi pakettiauton takalasin

Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Aviomies herätti vaimonsa, hakkasi hänet ja töni alasti pihalle Muuramessa

Kahden epäiltiin altistuneen kemikaalille Stora Enson sellutehtaalla Oulussa

Laukassa lypsetään tänä keväänä tuhat emokalaa – tuloksena on miljoonia kirjolohen poikasia: kalakasvattamossa isketään kasvavaan kysyntään

Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Joonas Könttä ei halua hallitukseen: "Keskustan paikka on oppositiossa"

Oli kesäloman viimeinen päivä, kun poliisiauto ajoi Katja Lahtisen pihaan – häiden sijasta tulikin hautajaiset ja suuri suru

Palomestari: Pilkkimiskausi voisi olla minun mielestäni jo ohi – Oulussa pelastettu useita veden varaan joutuneita ihmisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.