Irak kertoo lähettäneensä suomalaisia Isis-lapsia pois maasta – Rinne: Karkotettuja lapsia ei ole tullut Suomeen

Suomessa selvitettiin tiistaina hämmentyneinä Irakin ulkoministeriön tietoja, joiden mukaan suomalaisia Isis-lapsia olisi lähetetty pois Irakista. Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi STT:lle tiistaina Porissa, ettei tiedä vielä mitään Irakin mahdollisesti karkottamista suomalaislapsista. Rinteen mukaan karkotettuja lapsia ei ole tullut Suomeen.

Irakin ulkoministeriö kertoi maanantaina tiedotteessa osallistuneensa ulkomaalaisten lasten karkotuksiin Irakista. Ministeriön mukaan lasten uskotaan kytkeytyvän terroristijärjestö Isisiin ja joukossa on suomalaisia lapsia.

Rinne kertoi, että Suomen ulkoministeriö selvittelee parhaillaan, mistä on kyse. Hän ei pystynyt arvioimaan, missä vaiheessa tapauksesta saadaan lisää tietoa.

Ottaako Suomi vastaan mahdollisesti karkotetut lapset?

– Suomen kansalaiset, jotka hakevat apua, ovat oikeutettuja saamaan apua sillä tavalla, että lapset erityisesti voidaan tuoda Suomeen, Rinne vastasi.

Irakin ulkoministeriö on pyytänyt maita käyttämään diplomaattisia reittejä kansalaistensa vastaanottamiseksi. Lasten lisäksi tiedotteessa mainitaan muun muassa alaikäiset kansalaiset, jotka ovat suorittaneet tuomionsa Irakissa yhteyksistä terroristijärjestöön. Ministeriön mukaan maiden tulisi tehostaa toimia ottaakseen vastaan järjestöön liittyneiden lapsia.

Irakin ulkoministeriön mukaan maasta on karkotettu yli 470 lasta, joilla on eri maiden kansalaisuuksia. Suomen kansalaisten lisäksi joukossa on muun muassa Venäjän, Ranskan, Turkin, Ukrainan ja Saksan kansalaisia.

Tiedotteessa ei tarkasti sanota, kuinka monta lasta on jo karkotettu. Ministeriö kuitenkin kertoo karkottaneensa 33 lasta Venäjälle viime viikon keskiviikkona. Venäjän uutistoimisto Tass on vahvistanut tiedon.

Ulkoministeriö selvittää tapausta

Suomen ulkoministeriö ei ole toistaiseksi saanut tietoja tapauksesta Irakin ulkoministeriön kautta.

–  Jos Suomessa jollakin viranomaisella olisi tästä tietoa, se olisi meillä. Meillä ei tällaista tietoa ole, ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Vesa Häkkinen sanoi STT:lle.

Häkkisen mukaan Suomesta on oltu yhteydessä Irakin viranomaisiin. Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin vielä tiistai-iltana, ettei tapauksesta ole saatu lisätietoja.

Myöskään Irakin Helsingin-suurlähetystöllä ei ollut tiistaina tietoa asiasta.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei kommentoinut tapausta. Ohisalo sanoi STT:lle, että asia kuuluu ulkoministeriölle. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esikunnasta puolestaan kerrottiin, että ulkoministeriö jatkaa tapauksen selvittämistä.

Suomalaisista Isis-lapsista Irakissa ei ole aiemmin ollut tietoa

Julkisuudessa ei ole aiemmin kerrottu Irakissa olevista suomalaisista Isis-lapsista. Myöskään Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa Irakissa olevista Isis-järjestöön kytkeytyvistä lapsista.

Sen sijaan Syyrian al-Holin leirillä olevista suomalaisista naisista ja lapsista on käyty runsaasti keskustelua. Ylen toukokuussa haastattelemien naisten mukaan al-Holin leirillä olisi 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

Pääministeri Rinne korosti, että keskustelussa ei pidä sekoittaa Syyriassa sijaitsevaa al-Holia ja Irakista mahdollisesti lähteneitä lapsia. Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa lähellä Irakin rajaa.

Ylen mukaan Irak on aiemmin ainakin toukokuussa luovuttanut Turkkiin vajaat 200 Isis-taistelijoiksi epäiltyjen lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta