Irc-galleria tuo kuntavaalit nuorten ruudulle

Kotimainen verkkoyhteisö Irc-galleria avasi keskiviikkona kuntavaalikoneen. Koneen tarkoitus on aktivoida gallerian nuoria käyttäjiä äänestämään lokakuun vaaleissa.

Vaalikone on tehty yhteistyössä nuorisojärjestöjen kattojärjestön Allianssin kanssa. Mukana koneen luomisessa on ollut myös Helsingin kaupungin Nuorten Ääni -toimitus, jossa 13-19-vuotiaat nuoret tekevät omia tv- ja lehtijuttuja.

- Ei riitä, että on vaalikoneita netissä, vaan niiden on oltava siellä missä nuoret muutenkin ovat. Eivät nuoret välttämättä mene Yleisradion sivuille, perustelee Allianssin puheenjohtaja Ossi Heinänen.

Irc-galleria teki vaalikoneen ensimmäistä kertaa viimevuotisiin eduskuntavaaleihin. Se sai kaikkiaan 170 000 käyttäjää, ja noin puolet vaalien ehdokkaista vastasi sen kysymyksiin.

Heinänen toivoo, että nuorten käyttäjien tekemä vaalikone auttaisi nostamaan nuorille tärkeitä teemoja esille kuntavaaleissa.

- Nuoret eivät ole välinpitämättömiä, mutta vaikuttamisen tavat ovat erilaisia, sanoo Heinänen.

Kysymyksiä kerättiin Irc-gallerian yli 16-vuotiailta jäseniltä, nuorisovaltuustoilta, ja Nuorten Ääni -toimitus valikoi ja taustoitti ne. Kysymysten tekijöinä olivat mukana Roosa Murto ja Michelle Orenius, jotka eivät vielä näissä vaaleissa pääse itse ääneen - ikää on kummallakin 17 vuotta. Kysymyksissä käsitellään sekä suoraan nuorten elämään vaikuttavia aiheita että arvokysymyksiä.

Vaalikoneen käyttäminen on mahdollista, vaikka ei olisikaan Irc-gallerian jäsen. Ehdokkailta odotetaan vielä lisää vastauksia koneen kysymyksiin; avaushetkellä vastanneita oli vasta noin 1 700.

Galleria on Suomen suosituin verkkoyhteisö, jolla on yli puoli miljoonaa keski-iältään noin 20-vuotiasta jäsentä. Viestintäpäällikkö Matti Karin mukaan yhteisön käyttäjät viettävät keskimäärin puolisen tuntia päivässä galleriaan kirjautuneina.

Vaalikoneen kysymyksiä hyödynnetään myös televisiossa. Yleisradio lähettää lokakuussa kolme Kuntavaalit K-18 -keskustelua, jossa nuoret pääsevät kuulemaan politiikkoja suoraan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.