Irlannin aborttiäänestykseen kantaa ottanut Soini vetoaa mielipiteen vapauteen – "Olen aina vastustanut kuoleman kulttuuria abortista eutanasiaan"

Aborttikirjoituksellaan suuttumusta herättänyt ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo, että hänen mielestään myös ulkoministerillä on mielipiteen ja omantunnon vapaus. Soini sanoo pitävänsä siitä tiukasti kiinni.

Soini julkaisi viikonloppuna blogin, jossa hän ilmaisi olevansa pahoillaan Irlannin aborttiäänestyksen tuloksesta. Kansanäänestyksen seurauksena maan poikkeuksellisen tiukka aborttilainsäädäntö avataan.

Soini sanoi STT:lle ja Ylelle Brysselissä, ettei häpeile kantaansa. Kanta ei hänen mukaansa vaikuta hallituksen politiikkaan.

– Minulla on ollut sama kanta elämän pyhyyteen 30 vuotta, sen ajan kuin olen ollut politiikassa. Se tuntuu olevan aina uutinen, on sitten vaalit mitkä tahansa tai tapahtuma mikä tahansa, Soini sanoi EU:n ulkoministerikokouksen jälkeen.

Hän kiistää, että kanta vaikuttaisi hallituksen politiikkaan. Soinin mielestä ei ole ristiriitaista, että hän ottaa henkilökohtaisesti kantaa tavalla, joka ei ole koko hallituksen kanta.

Suomesta ei ole kuitenkaan onniteltu irlantilaisia ainakaan samalla tavalla kuin Ruotsista, jonka ulkoministeri Margot Wallström tviittasi lauantaina onnittelunsa irlantilaisille historiallisesta äänestyksestä.

– Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, Wallström kirjoitti.

Soinin mukaan Suomella ei ole ollut tapana onnitella kansanäänestyksistä.

– Olisiko brexitistäkin pitänyt onnitella, kun se oli Englannin kansan ääni, varmaankin.

Irlannissa käytiin ennen kansanäänestystä vilkasta keskustelua naisten oikeuksista, koska tiukka lainsäädäntö voi johtaa naisten hengen vaarantumiseen. Myös kokoomusministerit korostivat maanantaina, että kyse on ihmisoikeuksista.

Soini ei halua avata kantaansa enempää.

– En mene yksityiskohtiin. Minulle ihmiselämä on pyhä kohdusta hautaan. Olen aina vastustanut kuoleman kulttuuria, on se sitten abortti tai eutanasia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Soini: Olen aina vastustanut kuoleman kulttuuria abortista eutanasiaan