Isä ei uskalla enää edes hakea lapsiaan yksin: "Entinen vaimoni on tehnyt minusta viisi rikosilmoitusta"

Nelikymppinen Pekka (nimi muutettu) sanoo heti alkuun, että tämä on kolikon toinen puoli, hänen totuutensa. Hän on väsynyt, ja kyyneleet nousevat helposti silmiin.

Pekka on taistellut kolmen lapsensa sujuvasta huoltajuudesta nyt reilut kaksi vuotta. Häntä pelottaa, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän puhuu huoltokiusaamisesta, joka tarkoittaa toisen vanhemman alistamista ja vanhemmuuden mitätöintiä. Hän on liittynyt vertaistukea saadakseen Isät lapsen asialla -yhdistykseen. Yhdistys ajaa muun muassa lasten vieraannuttamisen sanktiointia.

Hän käy perheneuvolan psykologilla, jotta hänen päänsä ei hajoaisi.

Pekka rakasti vaimoaan palavasti aluksi ja sen jälkeenkin monta vuotta, 16 kaikkiaan. Nyt miehen sylissä on kaksi kansiota, joihin on mapitettu avioliiton jälkeinen elämä.

"En tajunnut, että kannattaisi tehdä sopimus"

Palataan kahden vuoden taa. Silloin eroon päätynyt pariskunta sopi keskenään lasten vuoroasumisesta: viikko isällä, viikko äidillä.

– Kaikki sujui hyvin. En tajunnut, että kannattaisi tehdä sopimus lastenvalvojalla, hän sanoo nyt.

Neljä kuukautta myöhemmin äiti halusi lasten huoltajuuden kokonaan itselleen ja teki miehestään ensimmäisen rikosilmoituksen. Laitonta uhkausta ei tutkittu.

Pian selvisi, että vuoroasuminen ei jatku ja edessä ovat huoltajuuskäräjät.

– Entisellä vaimollani oli entiseen yhteiseen kotiimme yhä avain. Laitoin tekstiviestin, että hae loput kamat. Hän tuli paikalle neljän ihmisen kanssa, Pekka kertoo.

Tilanteeseen liittyi suukopua, sitä Pekka ei kiistä. Ex-vaimo teki rikosilmoituksen pahoinpitelystä. Se ei mennyt läpi käräjillä. Ex-vaimo painui lasten kanssa turvakotiin, haki lähestymiskieltoa. Sitä määrättiin puoli vuotta.

– Entinen vaimoni on tehnyt minusta viisi rikosilmoitusta. Sitä ennen pääsin 39 vuotta yhdellä ylinopeussakolla.

Kaksi jutuista, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vainoaminen, ovat syyteharkinnassa. Kunnianloukkaukseen hän tunnustaa syyllistyneensä, mutta siitä tuli syyttämättäjättämispäätös.

Pekka ei uskalla hakea lapsiaan yksin

Tällä hetkellä lapset ovat isällään keskiviikkoillasta sunnuntaihin. Käräjäoikeus määräsi viime vuoden lopussa myös, että lapset eivät saa muuttaa maakunnassa tietyn alueen ulkopuolelle tai huoltajuus siirtyy isälle.

– Olosuhdeselvityksessäkin selvisi, että olen raitis, omistan lasten synnyinkodin ja minulla on riittävät tulot. Kaksi vanhinta lasta toivoi vuoroasumista. Mikään ei painanut vaakakupissa. Käräjätuomari kuitenkin näki tilanteen.

– Äidin pitää olla tosi, tosi huono, että tilanne keikahtaisi isän eduksi. Monet tämän päivän isät eivät halua vain viikonloppuhulabaloota, vaan olla lasten arjessa läsnä.

Pekka ei uskalla viedä tai hakea lapsiaan enää yksin, vaan ottaa aina ystävän mukaan todistamaan tapahtumia, ettei häntä voitaisi syyttää mistään mitä hän ei ole tehnyt. Hän ei ole puheväleissä, ei edes tekstiviestiväleissä entisen vaimonsa kanssa.

Pekan vanhemmat ovat eronneet, mutta he tulevat keskenään hyvin toimeen. Sitä Pekkakin toivoi, mutta ei toivo enää.

– Kun jälkeenpäin mietin, vaimon kanssa olisi pitänyt naimisiin mennessä tehdä aie­sopimus huoltajuudesta eron varalle. Meillä olisi ollut kaikki mahdollisuudet. Nyt lapset ovat sekaisin tästä kriisistä. Ja minä en enää saa nukuttua öitäni.

– Sitä minä mietin, että miten isänpäivämukin maailman parhaasta isästä tuleekin yhtäkkiä väkivaltainen juoppo?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .