Isännöitsijä: Asukas pilkkoi joulukuusen ja heitti vessanpönttöön

Useat isännöintiyritykset muistuttavat asukkaita joulupyhien jätteiden käsittelystä. Erityisesti joulun aikaan koville joutuvat viemäriputket, joihin päätyy milloin mitäkin.

Isännöitsijä Gabriel Sundman Ovenia Isännöinti Oy:stä kertoo, että muutama vuosi sitten erään kerrostalon asukas oli pilkkonut joulukuusensa ja vetänyt sen havuineen vessanpöntöstä alas.

– Kuten arvata saattaa, niin sehän meni tukkoon. Tämä kertoo sen, että vessanpönttöön tungetaan maan ja taivaan välillä kaikkea, mikä ei sinne kuuluu, Sundman sanoo.

Sundmanin mukaan jouluisin yleisin ongelma on joulukinkun paistorasvan kaataminen viemäriin tai vessanpönttöön. Hän muistuttaa, että kinkun paistorasva voi aiheuttaa pahoja tukkeutumisia taloyhtiön viemäriverkostossa. Seuraukset voivat olla hyvinkin laajat, sillä rasvojen aiheuttamat tukkeumat johtavat yleensä vesivahinkoihin.

– Tässä vastikään rasvat tukkivat helsinkiläisen kerrostalon viemäriputken ja aiheuttivat kellaritulvan. Viemäriin tai vessanpönttöön kaadetut rasvat olivat kertyneet viemäripumpun kellukkeisiin, mitkä säätelevät sen toimintaa. Sekä pumppu että viemäriverkon hälytysjärjestelmä lakkasivat toimimasta.

– Sehän oli p-vettä, mikä nousi pintaan. Koko kellari piti desinfioida, kuivattaa ja maalata uudestaan. Lisäksi asukkaiden piti hoitaa kellarikopeistaan omat tavarat. Kauhean iso homma ja maksoi kaiken kaikkiaan noin 10 000 euroa.

Sundman muistuttaa, että putkistoille erityisesti haitallisia ovat rasvat, jotka jähmettyvät kylmässä. Näitä ovat esimerkiksi joulukinkun paistorasva, kookosrasva ja voi.

– Seuraukset tulevat yleensä viiveellä, eikä vahinko synny yhdestä kerrasta. Mutta jos kerrostalon viisi asukasta kaataa isoja määriä rasvaa vessanpöntöstä alas, niin jossain vaiheessa tulee viimeinen niitti.

Sundman neuvoo, että kinkun paistorasva kannattaa antaa jähmettyä, minkä jälkeen sen voi viedä biojätteeseen. Nopeasti rasvan saa jähmettymään pakkasessa parvekkeella tai pihalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .