Isis-leirin lapsista syytä tehdä päätöksiä pian, painottavat lapsiasiavaltuutettu ja Unicef

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan Syyriassa al-Holin leirillä olevien lasten tapauksessa olisi syytä harkita poikkeustoimia. Tilanne on poikkeuksellinen muun muassa sen takia, ettei Syyriassa ole tällä hetkellä toimivaltaisia viranomaisia, joiden kanssa Suomen viranomaiset voisivat tehdä yhteistyötä lasten suhteen.

Pekkarisen mielestä nyt olisi ensisijaisen tärkeää tehdä nopeasti päätöksiä ja varmistaa, että lapset pääsevät turvaan. Esimerkiksi Syyriassa syntyneiden lasten kansalaisuuskysymyksiä voitaisiin selvittää vasta sen jälkeen, kun lasten turvallisuus on taattu.

–  Ensisijaisesti tulisi huolehtia siitä, että lapset pääsevät turvaan. On se sitten äitien kanssa tai ilman, mutta sinne ei saisi nyt jättää ketään kuolemaan vain sen tähden, että me emme osaa tehdä päätöksiä.

Myös Suomen Unicef oli perjantaina samoilla linjoilla Pekkarisen kanssa. Unicef sanoi tiedotteessaan, että vierastaistelijoiden lasten suojeleminen lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti edellyttää valtiolta selkeitä ja pikaisia toimia. Järjestö kuitenkin myös sanoi, että vierastaistelijoiden perhetilanteen selvittäminen on olosuhteista johtuen poikkeuksellisen hankalaa ja lasten etua harkittaessa joudutaankin punnitsemaan äärimmäisen vaikeita vaihtoehtoja.

Lasten ja perheiden tilanne tulisi arvioida yksilöllisesti

Pekkarinen sanoo, että julkisuudessa olleiden tietojen ja muista maista saatujen tietojen perusteella osa lapsista on todella huonossa kunnossa. Kuumeneva sää myös pahentaa tilannetta.

–  Siellä on yksi- ja kaksivuotiaita, jotka painavat muutamia kiloja. Kohta siellä tulee kuumaa. Ripulisairauksia sairastavat, aliravitut lapset ovat silloin hengenvaarassa, Pekkarinen arvioi STT:lle.

Pekkarinen myös ihmettelee suhtautumista leirillä oleviin suomalaisäiteihin. Hän painottaa, että jokaisen lapsen ja perheen tilanne pitäisi arvioida yksilöllisesti. Hänen mukaansa olisi myös syytä selvittää sitä vaihtoehtoa, että äidit luopuisivat lapsistaan vapaaehtoisesti.

–  Voihan olla, että äidit ajattelevat, että ensin pelastetaan lapset ja myöhemmin arvioidaan, mitä vanhemmille tapahtuu.

Ministeri: Lasten joukossa "monenlaisia tapauksia"

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) pitää al-Holin leirillä asuvien suomalaislasten tilannetta traagisena.

–  Lapset eivät ole valinneet syntymäpaikkaansa eivätkä vanhempiaan. Lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalta on katsottava, että heillä on oikeus apuun riippumatta vanhempiensa virheistä.

Yle uutisoi torstaina, että al-Holin leirillä on 44 suomalaista, joista 33 on lapsia. Mykkänen vahvisti tiedot.

–  Meillä ei ole lastensuojelun toimivaltaa Syyriassa, eli lapsia ei voida määrätä huostaan otettaviksi väkisin ilman vanhempien lupaa.

Mykkäsen mukaan leirin lasten joukossa on monenlaisia tapauksia.

–  On myös 16–17-vuotiaita Isis-taistelijoita, jotka voivat väittää olevansa Suomen kansalaisia, mitä on lähdettävä tutkimaan. Myös sitä täytyy tutkia, ovatko he 15 vuotta täytettyään syyllistyneet rikosoikeudellisesti terroristiseen toimintaan, ministeri toteaa.

–  Valitettavasti suomalaislasten joukossa on myös tapauksia, joissa vanhemmat ovat naittaneet alaikäisiä lapsiaan eteenpäin tai lähettäneet heitä taistelijoiksi.

Ministeriöt selvittelevät parhaillaan yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa, millä tavalla Isis-leirien lapsia voitaisiin turvallisesti saattaa kotimaidensa viranomaisten haltuun.

–  Koska tilanne on uusi, linjauksia on todennäköisesti tehtävä valtioneuvostossa. Olisi luontevaa, että linjaukset tekee uusi hallitus.

Suomi ei maksa paluumatkoja

Ylen leirillä haastattelemat naiset kertoivat haluavansa palata Suomeen, mutta heillä ei ole varaa maksaa salakuljettajille matkakustannuksia. Vaikka laki konsulipalveluista antaa mahdollisuuden auttaa kriisialueille lähteneitä ja sieltä pois haluavia Suomen kansalaisia, tämä tilanne on erilainen, sanoo sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen.

–  Aikuiset ovat matkustaneet alueelle jo vuosia sitten vapaaehtoisesti ulkoministeriön varoituksista huolimatta, eikä heillä ole akuuttia hätätilannetta. Tässä tilanteessa Suomi ei ole velvollinen maksamaan palaajien matkakustannuksia.

Konsulilakia sovelletaan myös tilapäisesti maassa oleskeleviin.

Mankkisen mukaan viranomaiset ovat seuranneet Suomesta Syyriaan ja Irakiin matkustamista. Tavoitteena on, että rikoksiin syyllistyneet saatetaan

vastuuseen teoistaan.

Sisäministeriön tietojen mukaan Syyrian sota-alueille on lähtenyt kaikkiaan noin 80 suomalaista. Heistä parikymmentä on palannut.

---

Korjattu aiempaa uutista kello 18.34: Jutussa käytettiin aiemmin virheellisesti ilmaisua Isisin leirit. Korjattu muotoon Isis-leirit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Rinne Isis-leirillä olevista suomalaisista Ylen tentissä: Suomen kansalainen on oikeutettu palaamaan

Yle: Syyrialaisella Isis-leirillä on 44 suomalaista, kertovat leirin suomalaisnaiset

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

Taksikuski Emma Mäklin kuljetti Palokan palossa kotinsa menettäneitä ilmaiseksi – "Hädänalaisten auttaminen on itselleni tärkeää"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.