Iso helpotus omakotiasujille: uusi laki antaisi itse valita nuohoojan ja nuohouksen ajan

Työvuorojen ja vapaapäivien järjesteleminen nuohoojan aikataulujen mukaan siirtyy historiaan, jos sisäministeriön kaavailema pelastuslain muutos astuu voimaan.

Lakimuutoksella luovuttaisiin nykyisestä piirinuohoojajärjestelmästä. Jatkossa rakennuksen omistaja tilaisi itse nuohouksen valitsemaltaan yrittäjältä haluamanaan ajankohtana. Rakennuksen omistajan velvollisuutena kuitenkin säilyisi huolehtia siitä, että nuohous tehdään määräajoin.

Nuohouspalveluiden tarjoaminen edellyttäisi jatkossakin nuohoojan ammattitutkintoa.

Jos sisäministeriön esitys hyväksytään eduskunnassa, astuisi laki näillä näkymin voimaan 1.1.2018.

Lakiesitystä on valmisteltu jo pitkään. Viime vuonna järjestetyllä lausuntokierroksella yksikään lausunnonantaja ei puoltanut nykyisen sääntelyn säilyttämistä sellaisenaan. Mielipiteet järjestelmän kehittämisestä kuitenkin vaihtelivat esimerkiksi nuohouksen vapauttamisen ja valvotun nuohousjärjestelmän säilyttämisen mutta palveluiden asiakasystävällisyyden parantamisen välillä.

Sisäministeriön mukaan suuri osa Suomea on nykyisellään piirinuohoojajärjestelmän piirissä. Järjestelmässä paikallinen pelastuslaitos valitsee ja kilpailuttaa nuohousyritykset ja päättää nuohouksen hinnasta.

Osassa maata piirinuohoojajärjestelmästä on jo luovuttu. Esimerkiksi Itä- ja Keski-Uudellamaalla, osittain Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä nuohouspalveluita voi jo nyt tarjota vapaasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.