Suuperfoodin tuominen Suomeen voi olla hankalaa: Iso osa jää Tulliin

Lähes viidennes Tullin tutkimista superfood-tuotteista ei kelpaa myyntiin Suomessa. Tavallisimmat syyt tuotteiden hylkäämiselle ovat puutteelliset pakkausmerkinnät sekä torjunta-ainejäämät ja muut haitta-aineet. Merkkejä torjunta-aineista löydetään usein erityisesti goji-marjoista.

Tullilaboratorio tutki 93 erää maahantuotuja superfoodeja vuosina 2011–14. Tuotteista 17 oli määräysten vastaisia. Tutkittujen tuotteiden joukossa oli muun muassa hedelmä-, marja- ja kaakaovalmisteita sekä rohdoskasveja.

Superfood-tuotteilla ei ole terveysvaikutuksiin perustuvaa virallista määritelmää, vaan kyseessä on markkinointitermi. Tuotteisiin liitetyt terveysväittämät on kuitenkin perusteltava kuluttajalle.

Ravintoasiantuntija, tietokirjailija Hanna Skyttä sanoo, että yleisesti ottaen superfood-tuotteiden pakkausmerkintöihin voi luottaa.

– Voisi sanoa, että mitä halvempi tuote, sen varovaisempi pitää olla. Haitallisia halvatkaan tuotteet eivät välttämättä ole, mutta toisaalta heikkolaatuisella tuotteella ei välttämättä myöskään ole samanlaisia vaikutuksia kuin arvokkaammalla ja laadukkaammalla. 

Lue lisää sunnuntain Sunnuntaisuomalaisesta.