Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikön asema joutuu puntariin

Käräjätuomion mukaan Lakanen tärisi, uhkaili ja nimitteli alaisiaan.

Itä-Uudenmaan poliisin apulaispoliisipäällikön asema ja jatkomahdollisuudet pyritään arvioimaan mahdollisimman pikaisesti, sanoo poliisipäällikkö Kari Rantala Itä-Uudenmaan poliisista STT:lle.

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi Reijo Tapio Lakasen torstaina työturvallisuusrikoksesta, kahdesta vammantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Juttu koski alaisten huonoa kohtelua.

Työyhteisön kiista liittyi muun muassa määräaikaiseen osastosihteerin nimittämiseen ilman, että paikkaa olisi laitettu yleiseen hakuun. Nimitys kummastutti osaa alaisista.

Oikeuden mukaan tilanne eteni siihen, että Lakanen vähätteli, uhkaili ja nimitteli alaisiaan sekä kutsui heidät yksitellen moittimispuhutteluun.

Rikosten uhrit ovat naisia, jotka ovat työskennelleet poliisilaitoksen palveluksessa. Alaisten mukaan apulaispoliisipäällikkö oli sanonut muun muassa lapsellisten pikkutyttöjen hyppineen hänen silmilleen.

Oikeuden mukaan kertomukset käytetyistä nimityksistä jäivät ristiriitaisiksi. Muun muassa työsuojeluvaltuutetun laatima yksityiskohtainen muistio tuki sen mukaan kuitenkin työntekijöiden kertomusta Lakasen vihaisesta, tärisevästä ja uhkaavasta olemuksesta sekä työntekijöitä vähättelevästä kielenkäytöstä.

– Lakasen toimenpiteet ja reaktiot ovat huomattavasti ylittäneet työantajan edustajalle sopivan ja asiallisen menettelyn, tuomiossa todetaan.

Reilun kolmen tonnin sakot

Poliisipäällikkö Rantalan mukaan tuomio käydään läpi oikeusyksikön kanssa. Arvio jatkosta pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.

– Tapausta aletaan käsitellä ensi viikolla, Rantala sanoo.

Jos tuomiosta valitetaan, lopullinen ratkaisu jatkosta siirtyy.

Poliisipäällikön päätös koskee sitä, kohdistetaanko Lakaseen virkamiesoikeudellisia toimia. Niitä ovat esimerkiksi virasta pidättäminen tai varoitus.

Lakanen sai 50 päiväsakkoa, joista tulee hänen tuloillaan 3 450 euroa. STT ei tavoittanut Lakasta kommentoimaan, aikooko hän valittaa hovioikeuteen.

Käräjillä Lakanen kiisti kaikki syytteet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.