Itämeren vedenalainen melu on riski kaloille ja merinisäkkäille

Laivaliikenteen aiheuttama vedenalainen melu voi aiheuttaa vakavia haittoja kaloille ja merinisikkäille.

Itämeren vedenalainen melu voi aiheuttaa merinisäkkäille ja kaloille vakavia haittoja, kertoo Suomen ympäristökeskus. Vedenalaisen melun on havaittu aiheuttavan kaloilla ja merinisäkkäillä häiriöitä viestimiseen, muutoksia käyttäytymiseen ja jopa fyysisiä vaurioita.

Kaloille äänimaailma on tärkeä, sillä ne käyttävät ääntä ja kuuloaistia viestimiseen, parittelukumppanien paikallistamiseen ja petoeläinten välttämiseen. Merinisäkkäät etsivät myös ravintoa äänen avulla.

Havainnot käyvät ilmi Syken vetämästä kansainvälisestä Itämeren vedenalaisen äänimaailman BIAS-tutkimuksesta. Ensimmäistä kertaa tehdyn kartoituksen mukaan ihmisen aiheuttaman melun määrä on lisääntymässä. Melu kuitenkin vaihtelee Itämeren eri osissa ja eri vuodenaikoina. Etenkin talvella ääni etenee voimakkaasti.

Merenkulku aiheuttaa melua

Jatkuvaa vedenalaista melua aiheuttaa muun muassa laivaliikenne. Sen osuus kokonaisäänenpainetasosta on suurin eteläisellä Itämerellä, erityisesti Tanskan salmissa.

– Sen sijaan Pohjanlahdella on alueita, joilla ihmisen tuottamaa melua on hyvin harvoin, sanoo Syken ylitarkastaja Jukka Pajala tiedotteessa.

Vedenalaista melua aiheuttaa myös merialueiden tuulivoimarakentaminen.

BIAS-hankkeessa Itämeren alueelle laadittiin melukarttoja merialuesuunnittelun tueksi. Karttoja voi yhdistellä esimerkiksi tietoon lajien levinneisyydestä sekä luonnonsuojelualueista. Karttojen perustasona pidetään vuoden 2014 tilannetta, joihin tulevat meluhavainnot ovat verrattavissa.

Uusimmat

Kotimaa

Valtion omaisuutta on pantu lihoiksi jo aiemmin miljardien edestä – Tuloja on käytetty hankkeisiin ja yleisiin menoihin

Hallitusneuvottelijat vaitonaisia omaisuuden myynnistä: "Eri kausilla toimitaan eri tavoin, se on se periaate"

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Nuoret stressaavat alavalintaa ja iso osa pitää välivuoden – yliopiston suosio säilyy, mutta moni uskoo, että pelkkä koulutus ei takaa töitä

Biseksuaali nainen saa usein kevytkenkäisen leiman: "Ajatellaan helposti, että hän on kiinnostunut enemmän kuin yhdestä ihmisestä"

Rahavääntö jatkuu hallitusneuvotteluissa, seuraavaksi aletaan karsia työryhmissä tehtyjä ehdotuksia

Kesäsää katoaa, lämpö putoaa alle ajankohdan keskiarvon

Britanniassa ja Hollannissa äänestetään jo tänään EU-vaaleissa – tuloksia ei ole luvassa ennen sunnuntaita, jolloin suurin osa jäsenmaista äänestää

Ylöjärvellä syttynyt hallipalo näkyi liekkimerenä Tampereen keskustaan saakka

Lastensuojeluyksikössä Mänttä-Vilppulassa syttyi tulipalo, ohjaaja sai pelastettua kaikki lapset ulos –  "Evakuointi onnistui häneltä todella hyvin", palomestari kehuu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.