Itämeren vedenalainen melu on riski kaloille ja merinisäkkäille

Laivaliikenteen aiheuttama vedenalainen melu voi aiheuttaa vakavia haittoja kaloille ja merinisikkäille.

Itämeren vedenalainen melu voi aiheuttaa merinisäkkäille ja kaloille vakavia haittoja, kertoo Suomen ympäristökeskus. Vedenalaisen melun on havaittu aiheuttavan kaloilla ja merinisäkkäillä häiriöitä viestimiseen, muutoksia käyttäytymiseen ja jopa fyysisiä vaurioita.

Kaloille äänimaailma on tärkeä, sillä ne käyttävät ääntä ja kuuloaistia viestimiseen, parittelukumppanien paikallistamiseen ja petoeläinten välttämiseen. Merinisäkkäät etsivät myös ravintoa äänen avulla.

Havainnot käyvät ilmi Syken vetämästä kansainvälisestä Itämeren vedenalaisen äänimaailman BIAS-tutkimuksesta. Ensimmäistä kertaa tehdyn kartoituksen mukaan ihmisen aiheuttaman melun määrä on lisääntymässä. Melu kuitenkin vaihtelee Itämeren eri osissa ja eri vuodenaikoina. Etenkin talvella ääni etenee voimakkaasti.

Merenkulku aiheuttaa melua

Jatkuvaa vedenalaista melua aiheuttaa muun muassa laivaliikenne. Sen osuus kokonaisäänenpainetasosta on suurin eteläisellä Itämerellä, erityisesti Tanskan salmissa.

– Sen sijaan Pohjanlahdella on alueita, joilla ihmisen tuottamaa melua on hyvin harvoin, sanoo Syken ylitarkastaja Jukka Pajala tiedotteessa.

Vedenalaista melua aiheuttaa myös merialueiden tuulivoimarakentaminen.

BIAS-hankkeessa Itämeren alueelle laadittiin melukarttoja merialuesuunnittelun tueksi. Karttoja voi yhdistellä esimerkiksi tietoon lajien levinneisyydestä sekä luonnonsuojelualueista. Karttojen perustasona pidetään vuoden 2014 tilannetta, joihin tulevat meluhavainnot ovat verrattavissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Paikkakunnat julki: täällä Coca-Colan joulurekka pysähtyy Suomessa tänä vuonna

Autoilija törmäsi "ilmeisesti epähuomiossa" metsätyökoneeseen keskiviikkoaamuna Jämsässä

Joulujuhlista nousi kohu, mutta jyväskyläläinen koulu päättää lukukauden kirkossa kuten ennenkin: ”Ei yhtään negatiivista palautetta”

Tukes testasi tatuointi- ja kestopigmenttivärejä, lähes puolesta löytyi terveydelle haitallisia aineita – katso lista vaarallisista tuotteista

Lumen kaatama puu aiheutti auto-onnettomuuden keskiviikkoaamuna Laukaassa

Tukes: Lähes puolessa testatuista tatuointi- ja kestopigmenttiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita

Miksi Kuopion pyörähanke oli menestys, mutta Jyväskylän ei? Nyt täällä harkitaan, käynnistetäänkö projekti uudelleen

Asiantuntija ei kannata lentoveroa – hän kertoo paremman ratkaisun, joka toisi mukanaan tuplahyödyn

Yön uutiskooste: Suomen haaveet sähköautotehtaasta nurin – Teslan suurtehdas nousee Berliiniin

Sähköautojen latausmahdollisuuksia lisäävä lakiluonnos saa kovaa kritiikkiä lausunnonantajilta – "Latauspisteiden ylimitoitettu rakentaminen ei lisää sähköautojen määrää Suomessa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.