It-tuen ja taloushallinnon työt karkaamassa ulkomaille

Jos palveluammatissa ei vaadita suomen kieltä eikä henkilökohtaista asiakkaan kohtaamista, voidaan työ helposti ulkoistaa halvempien kustannusten maahan.

Näin on viime vuosina käynyt esimerkiksi ict-tukipalveluille, taloushallinnolle ja monille muille yritysten tukipalveluille.

Tietotekniikan ja elektroniikka- ja sähköteollisuuden johtaja Jukka Viitasaari Teknologiateollisuudesta kertoo, että lähes kaikki etujärjestön suuret yritykset hankkivat matalan tason ict-palvelunsa nykyään ulkomailta.

– Jos käyttäjällä on ongelmia tietojärjestelmän kanssa, esimerkiksi sähköposti tai langaton yhteys ei toimi, koneeseen pystyy ottamaan yhteyden tukikeskuksesta mistä päin maailmaa tahansa. Tämä on laajaa ja yleistä, ja uskon että kehitys menee jatkossakin samaan suuntaan, Viitasaari sanoo.

Viitasaaren mukaan suuret asiakas- ja palveluyritykset ovat siirtäneet työtä ulkomaille halvemman palkkatason, mutta myös yhdenmukaisen palvelun vuoksi.

Perinteinen IT-tukimaa on ollut Intia, mutta viime vuosina myös Itä-Euroopan maihin on keskittynyt paljon alan työtä.

Suomalaiset palvelevat suomalaisia Puolassa

Tieto- ja viestintätekniikan palveluja on kuitenkin siirtynyt ulkomaille niin nopeasti, että kotimaisten kielten osaajille on syntynyt uutta kysyntää. Henkilöstöpalveluyritys Barona avasi loppuvuonna 2012 Puolan Katowiceen ict-palvelukeskuksen, jossa työskentelee kolmekymmentä suomalaista.

– Alan kilpailu on niin kovaa, että on keksittävä uudenlaisia ratkaisuja. Tarjoamme suomalaisille yrityksille palvelua suomeksi ja ruotsiksi, Baronan ict-ratkaisujen johtaja Panu Tuomela kertoo.

Puolassa työskenteleville suomalaisille maksetaan Tuomelan mukaan hieman vähemmän palkkaa kuin Suomessa. Hän ei halua kommentoida palkka-asioita tarkemmin.

Teknologiateollisuuden tietotekniikan sekä elektroniikka- ja sähköteollisuuden johtajan Jukka Viitasaaren mukaan joitakin satoja suomalaisia on siirtynyt matalan tason IT-tehtäviin ulkomaille.

– Suomalaisten siirtyminen näiden töiden perässä ulkomaille on kuitenkin pientä, kun katsotaan koko kuvaa, Viitasaari sanoo.

Tuhansia taloushallinnon työpaikkoja lähtenyt

Myös yritysten taloushallinto hoituu yhä useammin ulkomailta käsin.

Palvelualojen työnantajaliiton Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe arvioi, että jopa tuhansia alan työpaikkoja on siirtynyt viime vuosina ulkomaille.

Puolaan on syntynyt varsinainen taloushallinnon keskittymä pohjoismaisille yrityksille. Viimeisen kahden vuoden aikana esimerkiksi Metsä Group ja Kemira ovat perustaneet maahan omat taloushallinnon palvelukeskuksensa.

– Käsittääkseni alan palkkataso on Puolassa neljännes Suomen vastaavasta, ja korkeasti koulutettua työvoimaa on saatavilla, Varpe sanoo.

Sen sijaan hyvää suomen kielen taitoa vaativaa puhelinvaihde- ja asiakaspalvelutyötä on viety ulkomaille yllättävän vähän, kertoo neuvottelupäällikkö Juha Ojala ammattiliitto PAMista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.