Italian hallitus valjasti lääkevirasto-häviön vaalikamppailuun

Italia ja Milano haastavat päätöksen EU:n lääkeviraston muutosta Amsterdamiin.

Italia hakee hyvitystä kirvelevään tappioonsa kisassa EU:n lääkevirastosta.

EU-tuomioistuin kertoi keskiviikkona, että se on saanut Italialta ja Milanolta pyynnön mitätöidä päätös lääkeviraston sijoittamisesta Hollannin Amsterdamiin.

Viime marraskuussa 27 EU-maan ministerit päättivät, että Lääkevirasto sijoitetaan Amsterdamiin Lontoosta, kun Britannia jättää Euroopan unionin.

Korkean tason virastoa tavoitteli kaikkiaan 19 kaupunkia. Milano selviytyi monipolvisen äänestyksen viimeiselle kierrokselle yhdessä Amsterdamin kanssa, mutta kaupungit saivat saman pistemäärän. Voittaja jouduttiin ratkaisemaan arvalla.

Terveydestä vastaava komissaari Vytenis Andriukaitis kommentoi uutista lyhyesti toteamalla, että päätös on tehty. Komissio ei hänen mukaansa ota osaa Italian sisäiseen vaalikamppailuun.

Italiassa käydään parlamenttivaalit 4. maaliskuuta.

– Tämä päätös tehtiin neuvostossa ja komissio seuraa, miten se toteutetaan, Andriukaitis sanoi.

Komissio valmisteli ennen neuvoston päätöstä arvioinnin kaikista hakijoista. Se ei kuitenkaan laittanut kaupunkeja järjestykseen.

Toimitilat eivät ehdi valmistua

Jälkikäteen keskustelua on herättänyt se, että Hollanti ei ehdi saada valmiiksi viraston uusia toimitiloja.

Lääkeviraston pitäisi muuttaa Lontoosta ensi vuoden maaliskuun lopussa, kun brexit astuu voimaan. Toimitilat valmistuvat vasta loppuvuodesta, joten työntekijät joutuvat muuttamaan ensin väliaikaistiloihin.

Italian pääministeri Paolo Gentiloni myönsi yleisradioyhtiö Raille, että päätöksen peruminen ei ole helppoa. "Meidän täytyy yrittää", Gentiloni totesi AFP:n mukaan lisäten, että "peli ei ole menetetty".

Virastoa niin ikään tavoitellut Suomi putosi äänestyksessä jo ensimmäisellä kierroksella.

Italia ei hämmennä virastopäätöstä ensimmäistä kertaa. Vuosituhannen alkupuolella Italian silloinen pääministeri Silvio Berlusconi haastoi voimakkaasti elintarvikeviraston antamisen Suomelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.