Italian pääministeri laitettiin koville Euroopan parlamentissa

Italian pääministeri Giuseppe Conte laitettiin koville Euroopan parlamentissa maan hallituksen nationalistisesta politiikasta.

Sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja Udo Bullman muistutti italialaisia siitä, että maa on saanut EU:sta apua maahanmuuttokriisiin, mutta autoritaariseen suuntaan maataan vievä Unkarin Viktor Orban on muiden muassa kieltäytynyt auttamasta.

Alden Guy Verhofstadt sanoi suoraan, että on kivuliasta nähdä, mihin suuntaan maa on menossa. Hän ihmetteli, miten kauan pääministeri Conte aikoo olla sätkynukkena hallituspuolueiden johtajille sisäministeri Matteo Salvinille ja varapääministeri Luigi Di Maiolle.

Verhofstadt arvosteli voimakkaasti sitä, että Italia on estänyt EU:ta ottamasta yhteistä kantaa Venezuelaan. EU-maat linjaavat ulkopolitiikkaa yksimielisesti.

Italian ymmärrys Venezuelan presidentille Nicolas Madurolle johtuu hänen mukaansa Venäjän paineesta.

Conte toivoi solidaarisuutta

Pääministeri Conte oli kutsuttu parlamenttiin puhumaan EU:n tulevaisuudesta. Toissa viikolla omista EU-visioistaan kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Conte vetosi jäsenmaihin, jotta maat päättäisivät yhteisestä turvapaikkajärjestelmästä ja osoittaisivat solidaarisuutta. Maasta kantautuvasta EU-kritiikistä huolimatta pääministerin äänensävy EU-parlamentissa oli sovinnainen.

Conten johtama oikeistopopulistinen hallitus on ensimmäisen vuoden aikana ajautunut törmäyskurssille niin EU-komission kuin naapurimaa Ranskan kanssa.

Ranska veti suurlähettiläänsä viime viikolla pois maasta sen jälkeen kun Italian varapääministeri Luigi Di Maio populistisesta Viiden tähden liikkeestä oli avoimesti tukenut Ranskan hallitusta vastustavia keltaliivejä. Viime kuussa Di Maio syytti Ranskaa Afrikan hyväksikäyttämisestä ja maahanmuuttotilanteen pahentamisesta.

Komissio puolestaan on kovistellut Italiaa suunnitelmista höllätä taloudenpitoa huomattavasta velkataakasta huolimatta. Tuoreimpien lukujen mukaan maa on ajautunut taantumaan, mitä on selitetty myös hallituksen toimien aiheuttamalla epävarmuudella.

-----

Juttua korjattu klo 20.30: Sipilä oli parlamentissa toissa viikolla, ei viime viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.