Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu avataan kokonaan

Apteekkien välinen kilpailu kiristyy tulevaisuudessa, sillä hallitus aikoo sallia kaikkien itsehoitolääkkeiden hintakilpailun. Muutos sisältyy esitykseen lääkelain muuttamisesta, joka annetaan lähipäivinä lainsäädännön arviointineuvostolle. Samalla helpotettaisiin myös uusien apteekkien perustamista lyhentämällä muutoksenhakuprosessin kestoa.

Itsehoitolääke saisi maksaa enintään lääketaksan määrittämän hinnan, mutta apteekit saisivat myydä niitä halvemmalla tinkimällä omasta katteestaan. Valmisteluissa selviteltiin myös tapoja parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta, mutta nyt ei esitetä lääkkeiden myynnin sallimista apteekkien ulkopuolella. Esityksestä jätettiin pois myös esillä ollut apteekkiveron korotus, joka olisi kiristänyt erityisesti suurimpien apteekkien verotusta.

Apteekkien perustamisesta valitetaan ahkerasti

Eduskunta on jo saanut käsittelyynsä yhden esityksen lääkelain muutoksista, jolla myös helpotetaan uusien apteekkien perustamista.

Uudessa Apteekki II -esityksessä puututaan mahdollisuuksiin jarruttaa uusien apteekkien perustamista. Apteekkien perustamista hidastavat nyt Fimean päätöksiä koskevat muutoksenhaut, sillä lähes jokaisesta uuden apteekin perustamista koskevasta päätöksestä on valitettu. Hallitus esittää, että apteekkipäätöksistä pitäisi jatkossa valittaa suoraan hallinto-oikeuteen. Näin uusien apteekkien aloitusprosessi voisi lyhentyä jopa puolella vuodella.

–  Apteekkijärjestelmä tulee nähdä yhtenä osana terveydenhuoltoa ja laajaa lääkehuollon ketjua. Koko lääkehuoltoa on arvioitava osana sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. Tätä työtä jatketaan ja hallituksen on tarkoitus antaa vielä tämän vuoden kuluessa lääkeasioiden suuntaviivoja arvioiva muistio jatkokeskustelun pohjaksi, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Venäläispoliitikon mukaan Euroopan neuvosto aiempaa myönteisempi Krimin kuulumisesta Venäjään – Suomen valtuuskunnan johtaja pitää lausuntoa "kivien heittämisenä ikkunaan"

Peltipoliisit paransivat liikenneturvallisuutta Kehä I:llä – tolppia nousee joka vuosi 80 lisää ympäri Suomen

Poliisioperaatio Hankasalmella ja Konnevedellä herätti huomiota – yksi otettiin kiinni

Keski-Suomessa sinilevähavaintoja aiemmin kuin viime vuosina – ilmoituksia ropisee nyt hyvin erilaisista vesistöistä

Kaksi miestä tuomittiin elinkautiseen Valkeakosken kaksoismurhasta – yrittivät polttaa murha-asunnon todisteita tuhotakseen

Jämsäläislähtöinen tubettaja Lakko pitää taukoa sosiaalisesta mediasta – "Noin viikko sitten asioiden piti olla hyvin"

Aarnio aikoo ilmoittautua itse vankilaan, asianajaja kertoo – "Lopputulema on suuri pettymys"

Jyväskylän Satamankärjen saunahanke ei etene – jatkoa mietitään elokuussa

Aarniosta annettu etsintäkuulutus kaikille poliisilaitoksille – viedään "lähimpään vankilaan tavattaessa"

Syyttäjä: Hovituomion mukaan Aarnio näyttää hyväksikäyttäneen alaisiaan – vapautunee vankilasta vuonna 2022

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.