Itsehoitolääkkeiden hintakilpailu saa kannatusta – normaalit "buranat" eivät menisi alehyllyyn

Suurin osa lausunnonantajista kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön esitystä tiettyjen itsehoitolääkkeiden hintojen avaamisesta kilpailulle. Sunnuntaihin mennessä asiasta lausuntonsa antoi kaikkiaan 30 tahoa.

Moni lausuntonsa antanut jopa laajentaisi hintakilpailun skaalaa useampiin lääkkeisiin.

Ministeriön luonnoksessa sallittaisiin tiettyjen itsehoitolääkkeiden hintakilpailua apteekkien välillä. Samalla näille lääkkeille asetettaisiin enimmäishinta.

Hintakilpailun ulkopuolelle jäisivät kuitenkin muun muassa suun kautta otettavat kipu- ja yskänlääkkeet, ummetus- ja ripulilääkkeet sekä lisäneuvontaa vaativat lääkkeet.

Hintakilpailu toteutettaisiin pienentämällä apteekin katetta.

"Yskänlääke ei ole lääke"

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) sekä kuluttajaliitto kannattavat uudistusta. KKV:n mukaan kansalliset ja kansainväliset esimerkit osoittavat, että kilpailu todennäköisesti laskisi hintoja, mikä puolestaan hyödyttää kuluttajia.

Kuluttajaliiton ja muun muassa Suomen potilasliiton mielestä yskänlääkkeiden rajaaminen hintakilpailun ulkopuolelle on tarpeetonta, koska niitä ei pitäisi lainkaan luokitella lääkkeiksi.

Myös useat muut lausunnonantajat laajentaisivat hintakilpailua myös muihin itsehoitolääkkeisiin. Esimerkiksi Suomen lääkäriliiton mukaan luonnoksessa jää epäselväksi, miksei hintakilpailua voisi ulottaa kaikkiin itsehoitolääkkeisiin.

Suomen sosiaali ja terveys ry toteaa toisaalta, että hintakilpailu päihtymistarkoituksiin käytettävillä yskänlääkkeillä tai esimerkiksi jälkiehkäisytuotteilla olisi vastuutonta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea toteaa lausunnossaan, että tiettyjen valmisteiden rajaamista hintakilpailun ulkopuolelle tulisi vielä harkita. Fimea sallisi kilpailun ilman valmisterajoituksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioisi myös lääkejakelutoiminnan kokonaisuutta.

Palvelupisteille kyllä

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi lausuntoja myös arviomuistioonsa, jossa on arvioitu itsehoitolääkkeiden myynnin helpottamista.

Ensimmäisessä mallissa apteekki voisi Fimean luvalla perustaa palvelupisteen esimerkiksi kauppaan ja kauppakeskukseen. Palvelupisteiden määrää ei rajattaisi.

Toisessa mallissa itsehoitolääkkeiden myynti laajennettaisiin muillekin kuin apteekeille. Myös tällöin luvan myöntäisi Fimea.

Ensimmäinen malli saa lausunnonantajien keskuudessa laajaa kannatusta. Sen sijaan lausunnot apteekkien ulkopuolella myytävistä tuotteista saa ristiriitaisen vastaanoton.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn sekä monen apteekkarin mukaan laajentaminen vaarantaisi lääketurvallisuuden.

Kaupan liiton mielestä selkeintä olisi sallia tiettyjen itsehoitolääkkeiden myynti apteekkikanavan ulkopuolella ja vaatia samalla ammatillista neuvontaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .