Itsenäisyyspäivää juhlitaan tutussa tahdissa – lippu nousi Tähtitorninmäellä, illalla tanssitaan Linnassa

Suomi viettää tänään itsenäisyytensä 101-vuotisjuhlaa. Päivää juhlistetaan tutuin perintein.

Valtakunnallinen lipunnosto järjestettiin aamulla Helsingin Tähtitorninmäellä, jossa juhlapuhujana oli eduskunnan puhemies Paula Risikko.

Puheessaan Risikko totesi, että rakkaus isänmaahan on perimmiltään vastuuta muista. Sakari Topeliusta siteerannut puhemies huomautti myös, että kaikki, jotka tunnustavat tämän maan isänmaakseen, tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä maan hyväksi, ovat yksi kansa.

Lisäksi Risikko osoitti kiitoksensa erityisesti sotaveteraaneille ja jälleenrakentajille, jotka rakensivat Suomen idean. Se on hänen mukaan ajatus maasta, jossa kaveria ei jätetä, periksi ei anneta, kukaan ei ole toista arvokkaampi ja jossa yrittämällä pärjätään.

Puoliltapäivin Helsingin tuomiokirkossa pidettiin ekumeeninen juhlajumalanpalvelus. Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati marssitaan Mikkelissä.

Päivä huipentuu illalla presidentin juhlavastaanottoon, jossa teemana on ympäristö.

Ympäristöteema näkyy, kuuluu ja maistuu Linnassa

Linnan juhlien Yhteinen ympäristömme -teema näkyy vieraslistalla, sillä presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio ovat kutsuneet Linnaan pieniä ja suuria ympäristötekoja tehneitä suomalaisia.

Illan kunniavieraita ovat veteraanit ja lotat, joita on kutsuttu tänä vuonna yhteensä noin 50, kun mukaan lasketaan heidän puolisonsa.

Ympäristöteeman kunniaksi Linnan juhlien kuuluisa booli on suurimmaksi osaksi valmistettu luomutuotteista, minkä vuoksi juoma ei ole yhtä makeaa kuin aiemmin. Lisäksi esimerkiksi tarjottava pienpanimo-olut on valmistettu hävikkileivästä. Myös ruokalistan tarjoilut on koottu pääosin kotimaisista raaka-aineista, lähiruokaa ja luomutuotteita suosien.

Vaikka tarjoiluihin on valittu aiempaa enemmän luomutuotteita, eivät juhlien kustannukset kasva merkittävästi. Presidentin kanslian viestintäpäällikkö Katri Makkosen mukaan budjetti on pysynyt vuodesta toiseen suunnilleen samalla tasolla, noin 200  000 eurossa.

Linna koristellaan tänä vuonna valkoisen ja vihreän sävyihin.

Illan aikana Linnassa työskentelee noin 300 työntekijää, joista osa tulee Rovaniemeltä asti.

Presidenttiparilla perinteinen aikataulu

Niinistö ja Haukio osallistuivat Suomen itsenäisyyden ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa. Puoli kuuden aikaan illalla Niinistö ja Haukio seuraavat ylioppilaiden soihtukulkuetta Presidentinlinnan parvekkeelta.

Median edustajat toivotetaan tervetulleeksi ennen itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton alkua, minkä jälkeen presidenttipari siirtyy tervehtimään kutsuvieraita kello seitsemäksi. Veteraanit ja lotat aloittavat kättelyn tuttuun tapaan.

Presidenttiparin ensimmäisen valssin on määrä pyörähtää käyntiin illalla hieman kello yhdeksän jälkeen. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto päättyy noin varttia vaille yksitoista illalla.

Katkoksia liikenteessä

Itsenäisyyspäivän tapahtumat aiheuttavat poikkeuksia ja katkoksia liikenteeseen erityisesti Helsingissä. Poliisin mukaan muutoksia on luvassa puolestapäivästä puoleenyöhön asti. Yksityisautoilua kehotetaan välttämään Helsingin keskustassa.

Liikenteeseen on odotettavissa häiriöitä myös Mikkelin seudulla, kun paraatijoukot liikkuvat alueella.

Helsingissä liikennekatkoksia aiheutuu esimerkiksi ylioppilaiden soihtukulkueesta. Kulkue alkaa Hietaniemestä iltapäiväviideltä ja päättyy noin kuudelta Senaatintorille.

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa aiheuttaa muutoksia julkisen liikenteen reitteihin iltakuudesta lähtien.

Iltapäivälle ja illalle on ilmoitettu myös mielenosoituksia, jotka toteutuessaan aiheuttavat katkoksia tai estävät joksikin aikaa kokonaan ajoneuvoliikenteen Helsingin Taka-Töölössä ja Mannerheimintiellä.

Kolme suurempaa mielenosoitusta Helsingissä

Helsinkiin on odotettavissa muutamia mielenosoituksia. Ylikomisario Seppo Kujala kertoi aiemmin STT:lle, että Helsingissä järjestetään äärijärjestöjen 612-soihtukulkue Töölöntorilta Hietaniemen hautausmaalle, uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue sekä äärioikeistoa vastustava mielenilmaus.

Facebookissa koolle kutsuttuun Kallio ilman natseja -mielenosoitukseen on ilmoittautunut lähes 600 ihmistä. Facebook-tapahtuman mukaan ihmisiä on kehotettu menemään Hakaniemen torille ”tekemään selväksi, ettei natsimarsseja kaivata Kallioon eikä Helsinkiin".

Poliisin mediapäivystyksestä kerrotaan, että poliisille ei ole tehty mielenosoituksesta ilmoitusta, mutta tapahtuma on poliisin tiedossa.

PVL:n mukaan mielenosoittajia on saapumassa myös muualta Pohjoismaista. Poliisi ei vahvista eikä kiistä asiaa STT:lle.

Pohjoismainen vastarintaliike on lakkautettu käräjä- ja hovioikeuden tuomioilla. Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan uusnatsijärjestö saa järjestää mielenilmauksen viime vuoden tapaan, sillä tuomio ei ole lainvoimainen. Lakkautustuomioon on haettu valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Itsenäisyyttä juhlitaan pikkupakkasessa

Itsenäisyyspäivää juhlitaan koko maassa pikkupakkasessa. Vain lounaisrannikolla voidaan päästä hieman plussan puolelle.

Maan etelä- ja keskiosissa sää on laajalti poutainen ja osittain selkeä. Aamulla tosin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella oli runsaampaa pilvisyyttä ja heikkoa lumisadetta. Maan pohjoisosien lumisateet väistyvät iltapäivästä alkaen kohti itää.

Tänäänkin on annettu kelivaroitus koko maahan. Pohjoisemmassa liikennettä haittaavat lumi- ja räntäsateet ja etelämpänä tienpintojen jäätyminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.