Itsenäisyyspäivänä luvassa alpakoita, kiellettyä äärioikeistoa ja soihtukulkuetta

Poliisi itsenäisyyspäivästä: Kyllä sopu sijaa antaa.

Itsenäisyyspäivänä Helsingissä on liikkeellä tuttuja porukoita, mutta poliisi ja kaupunki joutuvat vielä pohtimaan järjestelyjä. Töölöntorille pitäisi saada sovitettua sekä lastentapahtuma että äärijärjestöjen 612-mielenosoitus. Oma lukunsa on suhtautuminen Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen, joka torstaina määrättiin oikeuden päätöksellä lakkautettavaksi. Käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Ylikomisario Seppo Kujalan mukaan poliisi arvioi lähempänä itsenäisyyspäivää, suhtaudutaanko liikkeeseen oikeuden päätöksen vuoksi eri tavalla.

Kujalan mukaan Pohjoismainen Vastarintaliike ei ole tehnyt heille ilmoitusta mielenosoituksesta. Sen sijaan yksityishenkilö on ilmoittanut Narinkkatorilla tapahtuvasta yksityisestä kokoontumisesta ja kulkueesta Kisahallille.

Vastarintaliikkeen verkkosivujen mukaan oikeuden päätös ei vaikuttaisi Narinkkatorilta alkavaan itsenäisyyspäivän marssiin, koska sen järjestäjä ei ole liike vaan suomalaiset kansallissosialistit yleisesti.

 

Töölöntorilla pupuja ja mielenosoittajia

 

Töölöntorin lastentapahtumassa "Suomen 100-vee synttärit" on ohjelmassa muun muassa alpakoita, pupuja ja jumppa-disco. Jos viime vuoden malliin mennään, torilla kokoontuu myös parituhatta 612-mielenosoittajaa.

Ylikomisario Kujalan mukaan kaupunki on antanut luvan lasten yleisötapahtumalle torilla. 612:n kokoontumisesta on myös tehty asianmukainen ilmoitus.

– Sovitellaan. Kyllä sopu sijaa antaa, Kujala uskoo.

Kujalan mukaan liikehdinnästä kaupungilla on odotettavissa suunnilleen samantyyppistä kuin aiempina vuosina. Äärioikeiston lisäksi mieltään osoittavat vasemmistonuoret ja myös pienempiä ryhmiä on liikkeellä.

Viime vuonna itsenäisyyspäivän vietto sujui vähillä häiriöillä. Kujala toivoo, että keskusteluyhteys säilyy myös tänä vuonna.

– Toivotaan, että menee samalla tavalla rauhallisesti kuin viime vuonna, kun asiat oli yhteisesti sovittuja ja niistä pidettiin kiinni.