Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti tarjosi musiikkia ja kirjallisuutta

Itsenäisyyspäivän juhlakonsertti Tampere-talossa sisälsi sekä musiikkia että katkelmia suomalaisesta kirjallisuudesta.

Tekstikatkelmia oli muun muassa Väinö Linnan Tuntemattomasta Sotilaasta, Rosa Liksomin teoksesta Kreisland, Kirsi Kunnaksen runoteoksesta Vaeltanut sekä Pentti Haanpään Yhdeksän miehen saappaista.

Tampere Filharmoniaa johti kapellimestari Santtu-Matias Rouvali, 28. Solisteina kuultiin Vesa-Matti Loiria, Maria Ylipäätä, Soile Isokoskea ja Waltteri Torikkaa. Juhlassa esiintyivät myös nuorisokuoro Sympaatti ja poikakuoro Pirkanpojat.

Ohjelmassa näkyy vahvasti presidenttiparin kädenjälki. Jenni Haukion mukaan konsertti pyrki olemaan kurkistus suomalaiseen mielenmaisemaan.

Tekstit oli valittu yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa. Kirjallisuuskatkelmia lukivat suomalaiset näyttelijät.

Presidenttipari kätteli juhlaan ensimmäisenä käteltiin sotaveteraanit, joita on kutsuttujen joukossa noin sata. Kättelijöiden kärjessä oli talousneuvos Vihtori Siivo Kankaanpäästä. Hän on veteraaneista vanhin, iältään satavuotias.

Presidentin puoliso Jenni Haukio edustaa lyhyessä puvussa, joka on valmistettu silkkilurexista ja silkkisametista. Värit ovat musta ja kulta. Puvun on suunnitellut vaatesuunnittelija Sari Nordström. Ompelusta ja kaavoituksesta on vastannut ompelija Karina Pekola.

Haukion korut ovat Kalevala-korun mallistoa. Samettinen iltalaukku on Paola Suhosen suunnittelema.

- Kengät ovat vaatekaapin perukoilta, kertoi Haukio juuri ennen kättelyn alkua.

- Koetellut kengät, luonnehti presidentti Sauli Niinistö.

Hän vastasi myös kysymykseen, mitä ajattelee puolisonsa puvusta:

- Tarvitaanko siinä enää minun mielipidettäni? Se on kerrassaan upea, sanoi Niinistö.

Suomi juhlii tänään itsenäisyytensä 96-vuotispäivää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.