Jää näytti voimansa: Järeä laivalaituri rutistui kuin paperi

Mämminiemen laivalaituri Päijänteen rannalla Toivakassa palveli hyvin yli 30 vuotta. Vanhan laiturin uusimista suunniteltiin, ja valittavina oli kaksi linjaa: kokonaan uuden laiturin rakentaminen tai vanhan kunnostaminen.

Luonto päätti kuitenkin tehdä valinnan Mämminiemen omistajan eli Jyväskylän kaupungin puolesta. Ulkoilualueiden esimies Kari Häkkinen kertoo, että Mämminiemen viereisen kesämökin omistaja otti yhteyttä torstaina.

– Mies sanoi, että hänen laiturinsa on hävinnyt ja että käykääpä katsomassa omaanne, Häkkinen kertoo.

Kaupunki kävi tarkastamassa tilanteen ja totesi sen lohduttomaksi: Mämminiemen vanha iso laituri, johon risteilyaluksetkin ovat pysähtyneet, oli rutistunut jään voimasta hajalle kuin paperitollo.

– Yksi työntekijämme kävi viime viikon loppupuolella katsomassa Mämminiemen paikkoja, ja kaikki oli vielä kunnossa. Siitä viikon sisällä tämä on tapahtunut, Häkkinen kertoo.

Mämminiemi on kaupungin omistama virkistysalue Toivakan kunnan alueella Ristiselän itärannalla. Sitä käyttävät etupäässä veneilijät.

Uusi laituri mahdollisimman nopeasti

Hajonneen laiturin jämät puretaan paikalta ensi viikolla. Häkkisen mukaan kaupunki yrittää saada Mämminiemeen uuden laiturin mahdollisimman nopeasti.

– Eilen pidettiin jo kokousta asiasta. Kustannuksia aletaan laskea, ja suunnittelija pitää löytää. Kaupungilla ei ole omasta takaa asiantuntemusta tällaisen laiturin suunnittelun, hän sanoo.

Paikalle on tarkoitus saada uusi laituri, joka pystyy yhä vastaanottamaan myös risteilyaluksia.

Vaikka uuden laiturin rakentaminen venyisi veneilykauden alun yli, pääsee Mämminiemeen veneellä. Selkälahden puoleiset suojaisammat laiturit eivät vaurioituneet, vaan ovat entisellään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .