Jääkiekkoilija Pekka Jormakankin Instagramiin hakkeroiduttiin – Asiantuntija: Vastausta palvelulta voi joutua odottamaan

Jyväskyläläislähtöisen jääkiekkoilija Pekka Jormakan Instagram-tili on kaapattu. Jormakan ricky_siker001-tilillä on yli 17 000 seuraajaa.

Keskisuomalainen kertoi aiemmin maanantaina jyväskyläläisestä bloggaaja Tiiu Purasesta, jonka Instagram-profiili hakkeroitiin viime viikolla. Jutun pääset lukemaan tästä.

Jokereissa pelaava Jormakka huomasi sunnuntaina, ettei pääse kirjautumaan Instagramiinsa. Kaappaaja on vaihtanut tilin salasanan ja sähköpostiosoitteen sekä poistanut muutamia Jormakan viimeisimmäksi julkaistuja kuvia.

Jormakka on yrittänyt ottaa yhteyttä Instagramin asiakaspalveluun siinä onnistumatta.

– Aika huonosti toimii Instagramin asiakaspalvelu. Tämä on harmillinen homma. Minulla oli 17 800 seuraajaa Instagramissa, iso joukko heistä fanejani. Tili on ollut minulla monta vuotta, Jormakka harmittelee.

Noin 200 seuraajaa on jo kadonnut Jormakan profiilista. Hän ei ole varma, johtuuko seuraajakato siitä, että ihmiset ovat lopettaneet kaapatun tilin seuraamisen. Moni on myös yrittänyt ilmiantaa tilin, mikä on saattanut lopettaa profiilin seuraamisen, Jormakka pohtii.

Hän on laittanut myös kaappaajalle viestiä avopuolisonsa tunnuksilla, mutta ei ole saanut tältä vastausta.

Asiantuntija kehottaa kärsivällisyyteen

Keskisuomalaisen web-analyytikko Matti Niskanen kehottaa Facebookin ja Instagramin käyttäjiä kärsivällisyyteen yhteydenottopyyntöjen kanssa.

– Palveluilla on satoja miljoonia käyttäjiä, joten vastausta on hyvä varautua odottamaan. Asiakaspalvelijoiden on ennen toimenpiteitä todennettava, että ilmoitus kaapatusta tilistä on aito, sillä hakkerit voivat sitäkin kautta yrittää päästä käsiksi asiakkaiden profiileihin, Niskanen toteaa.

Ilmoitus kaapatusta profiilista kannattaa Niskasen mukaan ehdottomasti tehdä Facebookille ja Instagramille, mutta tavallisella käyttäjällä ei Niskasen mukaan ole oikotietä nopeampaan vastaukseen.

– Jos maailmanlaajuisesti tunnetun Instagram-julkkiksen tilille hakkeroidutaan, on palvelun omakin etu, että tilanne hoidetaan mahdollisimman nopeasti, Niskanen pohtii.

Niskasen mieleen tulee ensimmäisenä, että joku kaappaisi toisen Instagram-tilin vaatiakseen rahaa tilin alkuperäiseltä omistajalta. Toisaalta hakkerit eivät aina tarvitse tai kerro syytä toiminnalleen.

– Kyse voi olla ihan kiusanteostakin.

Kaksivaiheinen todennus ja turvalliset salasanat

Oman tilin suojaamiseksi Niskanen kehottaa käyttämään kaksivaiheista todennusta. Tällöin palvelu pyytää käyttäjältä erillistä turvakoodia aina, kun profiiliin yritetään kirjautua tuntemattomasta laitteesta.

Niskanen muistuttaa myös käyttämään eri salasanoja eri palveluissa.

– Jos salasana varastetaan yhdestä palvelusta, saattaa hakkeri yrittää samaa käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmää moniin muihinkin palveluihin, Niskanen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .