Ilmavoimien komentaja: Hornetien ylläpito ei vaadi yhteisharjoitusta USA:n kanssa

Suomen Hornet-hävittäjien ylläpito ei edellytä yhteisiä lentoharjoituksia Yhdysvaltojen kanssa, sanoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Väitteen esitti sunnuntaina Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Ilmavoimat olisi ”kaavaillut” Hornet-harjoittelua Virossa Yhdysvaltain lento-osaston kanssa.

– Ilmavoimat ei ole kaavaillut, USA kylläkin, Jäämeri kuittaa Keskisuomalaiselle.

Helsingin Sanomien mukaan Suomen Ilmavoimat harjoittelisi yhdessä Yhdysvaltain ilmavoimien laivueen kanssa, joka tulee Viron Ämarin tukikohtaan maalis–huhtikuussa. Harjoitukseen osallistumisesta päätettäneen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa viimeistään helmikuussa.

Jäämeri ei voi kommentoida harjoituksen yksityiskohtia, koska ”USA:n Ämari-harjoittelu Ruotsin ja Suomen kanssa ei ole edennyt vaiheeseen, jossa Suomen Ilmavoimat olisi mukana suunnittelussa tai valmistelussa.”

– Yleisesti voin todeta, että harjoittelu riittävän korkeatasoisten kumppanien kanssa on Ilmavoimille ja Suomen puolustuskyvylle hyvin hyödyllistä ja kannattavaa. Mahdollisuuksia tähän on viime vuosina ollut, ja uusia mahdollisuuksia tarkastellaan jatkuvasti, Jäämeri sanoo.

Hän myös korostaa, että Ilmavoimat ja Puolustusvoimat laajemminkin harjoittelee aina ulko- ja turvallisuuspoliittisten linjausten mukaisesti.

– Me odotamme tässäkin asiassa (Viron-harjoituksessa) valtiojohdon ohjauksen valmistumista ja toimimme sen mukaisesti, Jäämeri linjaa.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) puuttuivat lentoharjoitukseen hiljattain ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Lehden mukaan pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) kannattavat harjoitukseen osallistumista.

HS:n mukaan eripuran taustalla olisi muun muassa huoli Suomen Venäjä-suhteista. Suunnitteleehan Yhdysvallat Viron Ämariin Baltian ja Pohjolan ilmavoimien koulutuskeskusta. Pääministeri Stubb kiisti tuoreeltaan Ylen haastattelussa eripuran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.