Ilmavoimien komentaja: Hornetien ylläpito ei vaadi yhteisharjoitusta USA:n kanssa

Suomen Hornet-hävittäjien ylläpito ei edellytä yhteisiä lentoharjoituksia Yhdysvaltojen kanssa, sanoo Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri.

Väitteen esitti sunnuntaina Helsingin Sanomat. Lehden mukaan Ilmavoimat olisi ”kaavaillut” Hornet-harjoittelua Virossa Yhdysvaltain lento-osaston kanssa.

– Ilmavoimat ei ole kaavaillut, USA kylläkin, Jäämeri kuittaa Keskisuomalaiselle.

Helsingin Sanomien mukaan Suomen Ilmavoimat harjoittelisi yhdessä Yhdysvaltain ilmavoimien laivueen kanssa, joka tulee Viron Ämarin tukikohtaan maalis–huhtikuussa. Harjoitukseen osallistumisesta päätettäneen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa viimeistään helmikuussa.

Jäämeri ei voi kommentoida harjoituksen yksityiskohtia, koska ”USA:n Ämari-harjoittelu Ruotsin ja Suomen kanssa ei ole edennyt vaiheeseen, jossa Suomen Ilmavoimat olisi mukana suunnittelussa tai valmistelussa.”

– Yleisesti voin todeta, että harjoittelu riittävän korkeatasoisten kumppanien kanssa on Ilmavoimille ja Suomen puolustuskyvylle hyvin hyödyllistä ja kannattavaa. Mahdollisuuksia tähän on viime vuosina ollut, ja uusia mahdollisuuksia tarkastellaan jatkuvasti, Jäämeri sanoo.

Hän myös korostaa, että Ilmavoimat ja Puolustusvoimat laajemminkin harjoittelee aina ulko- ja turvallisuuspoliittisten linjausten mukaisesti.

– Me odotamme tässäkin asiassa (Viron-harjoituksessa) valtiojohdon ohjauksen valmistumista ja toimimme sen mukaisesti, Jäämeri linjaa.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) puuttuivat lentoharjoitukseen hiljattain ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Lehden mukaan pääministeri Alexander Stubb (kok.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r.) kannattavat harjoitukseen osallistumista.

HS:n mukaan eripuran taustalla olisi muun muassa huoli Suomen Venäjä-suhteista. Suunnitteleehan Yhdysvallat Viron Ämariin Baltian ja Pohjolan ilmavoimien koulutuskeskusta. Pääministeri Stubb kiisti tuoreeltaan Ylen haastattelussa eripuran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.