Jäätävä yö ja sumuinen aamu Keski-Suomessa – "Aika harvinaista tämä on"

Tikkakoskella lämpötila putosi yöllä jopa -14,5 asteeseen. Viikonloppuna lämpenee ja lumi sulaa.

Torstaiaamuna moni aikaisin heräävä saattoi hieraista silmiään, kun lämpömittarin lukema oli pudonnut reilusti alaspäin.

– Tikkakosken lentoasemalla mitattiin yöllä -14,5 asteen lämpötila, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo.

Hyisin lukema mitattiin varhain aamulla kello viiden aikaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Myös muualla maakunnassa mittarin lukemat painuivat reilusti nollan alapuolelle. Kyseessä eivät ole täysin poikkeavat lukemat edes marraskuun alun ajankohtaan nähden. Pohjoisessa oli viimeyönä.

– Aika harvinaista tämä kuitenkin on. Välillä pakkasia tulee, kun ilma kylmenee ja selkenee.

Jos maassa on lunta ja sää on poutainen, lämmin ilma pääsee karkaamaan, sillä maan sisältä ei johdu lämpöä, Mustala kertoo.

Aamulla edessä aukeni sumuinen maisema. Se johtuu ilman lämpötilan nousemisesta, Mustala paljastaa.

– Lämpötila nousee ylöspäin mennessä ja kosteus tiivistyy varsinkin nyt, kun vesistöt ovat vielä auki. Tämä muodostaa sumua helposti.

Ensi yönä ja viikonloppuna lauhaa

Vaikka pakkasen puolella käytiin jo reilusti, vielä ei tarvitse kaivaa untuvatakkia kaapista. Lisää näin kylmiä pakkasöitä ei ole odotettavissa. Torstain ja perjantain välisenä yönä sää lauhtuu huomattavasti, Mustala arvioi.

– Jyväskylässä sataa lunta ensi yönä ja lämpötila liikkuu plussan puolella  1–2 asteen tuntumassa.

Sää jatkuu lauhana kohti pyhäinpäivän viikonloppuna, kun lauha lounainen ilmavirta saavuttaa Keski-Suomen. Lämpötilat pysyttelevät nollan tuntumassa, mutta plussan puolella.

Viikonloppu on lämmin, harmaa ja luvassa on heikkoja tihkusateita. Lumi sulaa todennäköisesti pois viikonlopun aikana.

Myös ensi viikko alkaa lämpimänä ja sateisena.

– Välissä voi olla selkeämpää ja yöpakkasia, mutta viimeistään viikon alussa Keski-Suomen yli kulkee sateita. Talvea ei ole vielä näkyvissä, Mustala toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .