Vaarallisen salmen jäällä taas runsaasti jälkiä – tästä syystä kaupunki ei aio varoittaa kylteillä

Äijälänsalmen jäälle on ilmestynyt jälleen uhkarohkeuden jälkiä, hiihtolatuja ja jalanjälkiä. Havainnoista on tehty ilmoituksia sekä pelastuslaitokselle että Jyväskylän kaupungille.

– Tuntuu kyllä huimalta, että tämä toistuu joka talvi, päivittelee katu- ja satamamestari Jan Viilos.

Kyselyjä varoituskylttien laittamisesta tulee kaupungille joka talvi, mutta vastaus on sama. Kylttejä ei laiteta, koska niitä pitäisi laittaa sitten jokaiseen vaaranpaikkaan, joita virtaavien vesistöjen alueella on todella paljon.

Hurja virtaus jään alla

Äijälänsalmen "talviurheilu" kiinnittää huomoita helposti, sillä salmen yli kulkee silta ja kanavanrantaa pitkin kevytväylä. Virtaama salmessa on voimakas, noin 204 kuutiota minuutissa. Sen voimakkuutta kaikki eivät tajua, kun petollisen jään päällä on kutsuva lumikerros.

– Jos säiliöauton tankin tilavuus on 15 kuutiota, niin Äijälänsalmen virtauksella täyttö kestäisi 4,4 sekuntia, havainnollistaa Viilos.

Maaliskuussa 2014 salmen jää petti saman päivän aikana kolmen luistelijan alta. Muutama viikko aikaisemmin pelastuslaitos sukelsi mopon ja kaksi pulkkaa avannosta, josta ohikulkija ilmoitti. Kukaan ei hukkunut.

Jyväskylässä paljon vaaranpaikkoja

Jyväsjärvellä muita varottavia paikkoja ovat Tourujoen suu, Kivistön edusta sekä Rauhalahdessa voimalaitoksen edustalla.

Tuomiojärvellä vaaranpaikkoja on muun muassa Syväpuron suulla järven pohjoisosassa.

Palokkajärvellä on varottava Pappilanjoen virtauksia sekä Löylyjoen ja Tourujoen välistä virta-aluetta.

Vaajakosken virtaus puolestaan heikentää jäitä laajalla alueella aina Haapaniemen eteläpuolisten kapeiden salmien ja niemenkärkien ympäriltä asti.

Keljonlahden voimalaitoksen vaikutus heikentää jäitä Päijänteellä voimalaitoksen edustalta aina Säynätsalon länsipuolelle saakka.

Jäällähiihtäjille turvallisia latuja voi etsiä esimerkiksi Jyväskylän seudun infosta, joka löytyy täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .