Äiti huomasi kesken ajon, ettei 1-vuotias Elvis hengitä – Tuntemattomat tulivat apuun

Jämsänkoskella asuva Piia Honkanen oli ajamassa keskiviikkoiltana Tikkakosken mökiltä kotiin päin kolmen lapsensa ja koiran kanssa, kun jokaisen vanhemman painajainen meinasi toteutua.

Honkanen oli laittanut nuorimmaisensa, vuoden ja kolmen kuukauden ikäisen Elviksen takapenkille nukkumaan ajatellen, että hän voisi kotona nostaa pojan suoraan sänkyyn jatkamaan unia.

– Pysähdyin hetkeksi Muuramen kohdilla, jotta itse vähän virkoaisin. Elviskin sitten heräsi auton pysähtymiseen. Jäin seuraamaan, nukahtaako poika uudestaan. Huomasin Korpilahdelle tultaessa, että Elvis tuijottelee oudosti auton kattoon. Pyysin isointa veljeä ravistelemaan Elvistä, joka ei reagoinut lainkaan, Honkanen selittää tapahtumien kulkua.

Pysäytettyään auton Honkanen irrotti pojan tuolista ja huomasi kauhukseen, että Elvis ei hengittänyt. Kun puhelimesta oli loppunut akku, alkoi nainen huitomaan ohiajaville autoille.

– Takana ollut rekka pysähtyi siihen saman tien, ja hieman myöhemmin apuun tuli yksi nainen. Rekkamies soitti saman tien hätäkeskukseen, kun yritin taputella Elvistä selkään, jos vaikka nieluun olisi jäänyt jokin vieras esine jumiin. Se ei auttanut mitään.

Kun poika alkoi jo muuttua vähän siniseksi, sokissa ollut Honkanen antoi Elviksen apuun tulleen naisen syliin todeten, ettei hän osaa tehdä enää yhtään mitään. Rekkamies ojensi puhelimen pysähtyneelle naiselle, joka alkoi hätäkeskuksen ohjeiden mukaan auttamaan poikaa.

– Naisella oli kokemusta samankaltaisista tilanteista, sillä hänen omalla lapsellaan oli kuulemma joskus ollut parikin kertaa samanlainen kohtaus. Hän tiesi, että kyse on todennäköisesti kurkunpääntulehduksesta ja ilmateiden tukkiutumisesta. Hän osasi auttaa sormilla Elviksen kielen pois nielusta, ja hätäkeskuksesta neuvottiin laittamaan Elvis tasaiselle maalle makaamaan hengitysteiden avaamiseksi.

Lopulta poika alkoi virkoamaan jo ennen ambulanssin paikalle tulemista. Matkalla Jyväskylän keskussairaalaan Elvikselle annettiin vielä adrenaliinia, joka sai hengityksen kulkemaan vielä entistä paremmin. Sairaalassa pojalta mitattiin happiarvot ja otettiin keuhkokuvat, mutta mitään vakavampaa vammaa ei ehtinyt syntymään.

"Miljoonat kiitokset tuntemattomille ohikulkijoille"

Oman lapsen hengen vaarantuminen on varmasti tilanne, jossa kukaan vanhempi ei halua olla. Myös Honkanen kertoo, ettei hän vieläkään ole täysin sisäistänyt, mitä meinasi tapahtua.

– Olen vieläkin pienessä sokissa. Asiaa ei ole osannut täysin käsitellä vielä sen osalta, kuinka läheltä piti -tilanteesta oikeasti oli kyse.

Tapauksessa Honkasta erityisesti jäi mietityttämään, miten olisi käynyt, jos auttajia ei olisi pysähtynyt saman tien. Torstaina hän julkaisi Istagramiin ja Facebookiin päivityksen, jossa kertoi tapahtumien kulun ja kiitti vuolaasti "ysitien enkeleitä" apuun tulemisesta.

– Kiitos näille ihmisille, miljoonat kiitokset näille tuntemattomille ohikulkijoille, jotka eivät olleen liian kiireisiä, eivät tippaakaan välinpitämättömiä eikä itsekkäitä, Honkanen kirjoittaa päivitykseen, jota oli tykätty perjantai-iltapäivänä jo yli 20 000 kertaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .