Jämsäläisen isän vienyt rekkakolari poiki kansalaisaloitteen: tiestö saatava parempaan kuntoon

Marraskuun lopussa Tuusniemellä sattunut kuolonkolari oli viimeinen niitti nykyisin karstulalaiselle Jari-Pekka Rissaselle, joka teki maanantaina kansalaisaloitteen tiestön talvikunnossapidon minimivaatimuksille.

Onnettomuudessa menehtyi 32-vuotias jämsänkoskelainen mies, joka ajoi säiliöautoa. Miehen vaimo synnytti neljä päivää kuolonkolarin jälkeen perheeseen toisen pojan.

Iisalmessa ja Sonkajärvellä aikaisemmin asuneen ja viime kesänä Karstulaan muuttaneen Rissasen mukaan tiestön kunnossapitoa on laiminlyöty etenkin muutamana viimeisenä vuotena, ja kaikki ammattikuljettajat tietävät tämän.

"Kaikki tieosuudet ovat yhtä tärkeitä"

Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Rissasen tukiryhmineen tekemä aloite oli kerännyt torstai-iltana noin tuhat kannatusilmoitusta.

– Sehän olisi tietysti suuri asia, jos aloite menisi eduskuntaan, mutta se ei ole idea eikä päämäärä. Tarkoitus on kamppailla asian eteen näkyvästi. Esimerkkejä on nyt riittävästi, emmekä aio luovuttaa, vaikka 50 000 kannatusilmoitusta ei tulisikaan, sanoo Rissanen.

Hän aloitti rekka-auton kuljettajana vuonna 2011, ja on ehtinyt 27-vuotiaana ajaa useita vuosia myös Ruotsissa.

– Ruotsin ja Suomen kunnossapidossa on iso ero Ruotsin hyväksi. Kunpa pääsisimme heidän tasolleen.

Rissasta ärsyttää se, että on puhuttu joidenkin tiettyjen valtateiden osuuksien kunnossapidon parantamisesta.

– Se ei riitä alkuunkaan. Kaikki tieosuudet ovat yhtä tärkeitä.

Kansalaisaloitteessa huolehditaan erityisesti Ysitien, Nelostien ja Kasitien kunnossapidosta, mutta Rissanen korostaa, että kaikki valtaväylät olisi saatava sellaiseen kuntoon, että siellä voisi työskennellä talvisin turvallisesti.

Rissanen tukijoukkoinen aikoo tempaista muutakin asian eteen kuin pelkästään kansalaisaloitteen. Luvassa on keskustelutilaisuuksia, jonne yritetään koota ammattiryhmiä ja virkamiehiäkin samaan pöytään keskustelemaan tärkeästä asiasta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .