Jämsäläismies taas syytteessä kymmenien eläinten huonosta hoidosta – eläimillä ei ollut vettä, ruoka oli homeista

Jämsäläinen vuonna 1949 syntynyt mies on jälleen syytteessä pitämiensä eläinten puutteellisesta hoidosta. Miehen syytetään laiminlyöneen useiden kymmenien eläinten hoitoon liittyviä velvollisuuksiaan tammikuusta 2017 maaliskuuhun 2018. Syytteet liittyvät sekä koirien, kissojen, hevosen, kanien, vuohien, minisian että siipikarjan kohteluun. Enimmillään miehellä oli eläimiä puolensataa.

Syyttäjän mukaan eläimet kärsivät janosta, sillä niiden juoma-astiat olivat toistuvasti tyhjiä ja likaisia. Annettu ruoka oli osin homeista, pilaantunutta tai jyrsijöiden ulosteiden saastuttamaa.

Tilalle tehdyissä tarkastuksissa tehtiin syyttäjän mukaan havaintoja myös puutteista eläintenpitopaikoissa. Eläimet liikkuivat esimerkiksi alueella, jolla oli lasinsiruja ja naulaisia lautoja. Lintujen ja koirien tarhoissa ei puolestaan ollut eläimille kuivia makuupaikkoja. Myös puhtaanapidosta löytyi sanomista. Lisäksi ulkokissojen oli annettu lisääntyä vapaasti ja pennut olivat villiintyneitä.

Mies itse on kiistänyt syytteen, sillä hänen mukaansa eläimistä on huolehdittu asianmukaisesti.

Mies sai eläinsuojelurikoksesta ja -rikkomuksesta ehdollisen vankeustuomion huhtikuussa 2017. Tuolloin kyse oli vastaavanlaisesta menettelystä, joka sijoittui vuosiin 2014–2017. Syyttäjä vaati miehen tuomitsemista eläintenpitokieltoon, mutta oikeus hylkäsi vaatimuksen, koska hänen katsottiin ryhtyneen merkityksellisiin toimenpiteisiin eläinten olojen parantamiseksi.

Nyt syyttäjä vaatii miehelle viiden vuoden eläintenpitokieltoa sekä eläinten tuomitsemista valtiolle. Syyttäjän mukaan eläinten hyvinvoinnissa on tapahtunut osittain edistystä, mutta useista tarkastuskäynneistä ja aiemmasta tuomiosta huolimatta useimmat puutteet ovat olleet pitkäaikaisia ja toistuvia.

Mies toimi aiemmin Jämsän kaupungin ja Kuhmoisten kunnan sopimussuhteisena löytöeläintarhurina, mutta jo aiemman tuomion aikaan sopimukset miehen kanssa oli irtisanottu.

Asian oikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla, jolloin Keski-Suomen käräjäoikeus jalkautuu miehen tilalle tekemään katselmusta eläinten olosuhteista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .