Talvisodasta tehdään värityskirja – Suunniteltu erityisesti lapsille

Pian julkaistava värityskirja sopii idean isän mukaan myös aikuisille.

Värityskirjoissa komeilee usein pupuja, autoja tai ehkä Frozen-prinsessoja. Nyt historiannälkäiset värittäjät pääsevät tositoimiin aivan erilaisen kuvaston parissa, sillä tuoreessa värityskirjassa tutustaan talvisotaan.

Jämsäläinen historian harrastaja Antti Sirkkala loi Suomen juhlavuoden kunniaksi värityskirjan, jossa käydään läpi talvisodan merkkihetkiä ja ajan henkeä. Ärhäkäksi kuvailtua värityskirjaa markkinoidaan erityisesti lapsille.

– Se nostaa hikeä kainaloon ja ruudinkäryn voi miltei haistaa ilmassa, tiedotteessa kerrotaan.

Värityskirjan 25:lle aukeamalle on valittu talvisodan ratkaisuhetkiä, merkkihenkilöitä ja muita ajalle tyypillisiä tapahtumia. Yhdessä kuvassa tutustumaan täisaunaan ja toisessa kirjailija F.E. Sillanpäähän. Mukana on kaksi taistelutilannetta, mutta kuvissa ei näy esimerkiksi ruumiita, Sirkkala vakuuttaa.

– Tarkoituksena ei ollut tehdä minkäänlaista väkivaltatuotosta, vaan syventyä Suomen historian alkuaikoihin hyvällä maulla.

Värityskirjan on kuvittanut turkulainen sarjakuvapiirtäjä Juha Harju.

Lapset ja aikuiset yhdessä

Sirkkala toivoo, että lapset ja aikuiset tutustuisivat teemaan yhdessä värityskirjan avulla. Kuvien lisäksi kirjasta löytyy lyhyitä tekstejä, joissa kerrotaan tarinoita kuvien takana.

– Teksti on aika haastavaa eikä suoraan sellaista, mitä voisi lukea koulukirjoista. Olisi hyvä, jos syntyisi kiinnostus historiaan ja yhteys lapsen ja aikuisen välille.

Värityskirjalla ei ole varsinaista ikärajaa.

– Sen jätän aikuisten harkinnan varaan. Varmaan joidenkin mielestä tämä ei sovi lapsille lainkaan. Minusta värityskirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita talvisodan ajasta.

Mukana on myös nyansseja, jotka eivät aukene lapsille, mutta ovat kiinnostavia historian harrastajille, Sirkkala arvioi.

Pliisu juhlavuosi innosti

Värityskirja sai pontta Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta.

– Mielestä itsenäisyyden juhliminen on vaikuttanut pliisulta. Minun näkemykseni mukaan Suomen historiaa juhlistaessa pitäisi korostaa niitä hetkiä, jotka ovat tehneet Suomesta kansainvälisen menestystarinan ja hyvinvointivaltion.

Ajatus värityskirjasta juontaa juurensa Sirkkalan lapsuuteen.

– Lapsena minulla oli värityskirjoja, joissa käsiteltiin muun muassa roomalaisten sotia sekä persialaissotia. Siitä lähti kiinnostus historiaan. Enää tällaisia värityskirjoja ei kuitenkaan ole saatavilla.

Myöhemmin Yhdysvalloissa ja Venäjällä on julkaistu patrioottisia värityskirjoja.

– Amerikkalaisessa versiossa on karskeja kuvia, esimerkiksi kuva siitä, kun Osama Bin Ladenia ammutaan. Mukana on paljon mustaa huumoria.

Talvisotaa käsittelevä värityskirja on sen sijaan vakavamielisempi.

– Miksei Suomessakin voitaisi tehdä tällaista ja käsitellä aihetta arvokkuudella, joka sopii Suomen historiaan ja kunnioittaa ihmisiä joita se käsittelee, Sirkkala pohtii.

Värityskirja on tarkoitus julkaista ennen joulua.

– Toiveenamme on saada se ennen joulua julki, mutta se on vielä vähän auki. Painomateriaalien pitäisi olla valmiita ensi viikolla.

Kirjaa painetaan ensin muutamia tuhansia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kärnä STT:lle viestikohusta: En ole syyllistynyt minkään tyyppisiin rikoksiin enkä ole häirinnyt ketään

Professori Pasi Fräntin sapattivapaa mullistui Kiinan autioituneessa miljoonakaupungissa – "Ensin lähinnä huvitti, kun vähän köhisemällä kahvilasta löytyi hyvin tilaa"

Kansanedustaja Mikko Kärnän lähettämät alastonkuvat nousivat otsikoihin – "En ole syyllistynyt minkään tyyppisiin rikoksiin enkä ole häirinnyt ketään", hän sanoo

VR: Veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto vaikuttaa junaliikenteeseen

Lisää suomalaisia lennätetään koronaviruksen riivaamasta Wuhanista Pariisiin

Joka viides suomalainen nainen kokee saaneensa oireita työpaikkansa sisäilmasta – osa sairastuneista hyötyi terapiasta

Osa sisäilmasta sairastuneista hyötyi terapiasta

Palokan yhtenäiskoululle avustusta iWall-liikuntapeliseinän hankkimiseen – nämä 14 hanketta saivat rahoitusta Jyväskylän nuorisovaltuustolta

Aika ajoi ohi ikääntyneiden hyvinvointia kehittäneestä säätiöstä – Jyväskylä asettamassa GeroCenterin selvitystilaan

Kirittäret menetti valtavasti taitoa ja johtajuutta, tilalle joukko nuoria lupauksia – ”Meillä on se perimä olemassa, mitä voittaminen vaatii”

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.