Jämsän seutu: Jämsän lastensuojelussa muhii aikapommi - yhdellä työntekijällä vastuullaan 260 lapsen kohtalo

Lapsiperheiden sosiaalityöntekijöiden virkoja on Jämsässä kuusi, mutta töissä on tällä hetkellä vain yksi sosiaalityöntekijä.

Jämsän kaupungin lastensuojelussa on käynnissä kriisi. Jämsän Seutu -lehden mukaan kaupungin lastensuojelussa on tällä hetkellä 260 asiakasta, ja töissä on ainoastaan yksi virkavastuulla työskentelevä sosiaalityöntekijä.

Ministeriö suosittaa, että yhden sosiaalityöntekijän virkavastuulla pitäisi olla 30–40 asiakasta.

Lehden mukaan lastensuojelun virkoja on Jämsässä kaiken kaikkiaan kuusi. Kolmeen haettiin vuoden vaihteessa uutta tekijää, mutta vain yhteen saatiin rekrytoitua työntekijä.

Sosiaalityöntekijöiden virkojen lisäksi Jämsällä on lehden mukaan yksi johtava sosiaalityöntekijä, mutta hänkään ei ole tällä hetkellä työtehtävissä.

Jämsän kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja ei osaa kertoa syitä kriisiin

- Kyllä, olemme kriisissä. On vaikea eritellä, mikä syy on johtanut tähän. Meillä oli pitkään hyvä tilanne, mutta sitten on ollut myös huonoa tuuria, Jämsän sosiaali- ja terveysjohtaja Tuula Liehu sanoo lehdelle.

Kukaan ei halua tulla Jämsään töihin, tilanne on kestämätön

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry:n alueasiamies Tiia Oksanen sanoo lehdelle, että tilanne on niin huono, ettei kukaan halua tulla Jämsään töihin.

Lehden mukaan Jämsän kaupunki yrittää keventää sosiaalityöntekijöiden taakkaa palkkaamalla sosiaaliohjaajan. Kaksi sosiaaliohjaajaa on lisäksi vielä haussa.

Talentia ry:n Tiia Oksanen kertoo lehdelle, että yksi virkaatekevä sosiaalityöntekijä käytännössä vain sammuttaa tulipaloja. Kukaan ei ehdi tehdä elintärkeää ennaltaehkäisevää työtä, joka säästäisi kustannuksia ja vähentäisi perheiden kokemaa hätää.

Tilanne Jämsän lastensuojelussa on täysin kestämätön molempien lehden haastattelemien asiantuntijoiden mielestä.

– Jos yhden sosiaalityöntekijän pitää huolehtia yli 100 ihmisen tilanteesta, riski siihen, että jotain vakavaa sattuu, kasvaa koko ajan, Talentian Tiia Oksanen sanoo lehdelle.

– Se on aivan selvä, että asioita jää huomaamatta, kun ei ole henkilökuntaa, Tuula Liehu myöntää lehdelle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .