Jämsän verisistä vesuri-iskuista uutta tietoa hovioikeudessa: Mies kertoi kyllästyneensä naapurinsa komenteluun – viimeinen pisara oli käsky tehdä ruokaa

Vaasan hovioikeus on alentanut vesurilla naapuriaan päähän iskeneen miehen tuomiota. Teko tapahtui viime vuoden maaliskuussa Jämsänkosken ja Mäntän välisellä Ehunsalmen kylällä. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 52-vuotiaalle miehelle toukokuussa tapon yrityksestä neljän vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion sekä maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset. Myös hovioikeus arvioi teon tapon yritykseksi, mutta piti oikeudenmukaisena rangaistuksena Kai Olavi Hyttilälle kolme vuotta ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta. Korvauksista ei ollut kiistaa.

Hovioikeuteen valittanut tuomittu vaati rangaistuksensa alentamista ja vankeuden lieventämistä ehdolliseksi. Miehen mukaan kyseessä oli törkeä pahoinpitely. Hän kiisti, että tarkoituksensa oli tappaa. Käräjäoikeudessa teon motiivi jäi osin epäselväksi. Hovioikeudelle mies kertoi tekonsa syyksi naapurinsa pari viikkoa ennen tapahtunutta jatkuneen komentelun. Esimerkiksi ennen tekoa mies kertoi naapurin käskeneen hänen tehdä ruokaa. Sen vuoksi mies kertoi hakeneensa vesurin, sanoneensa antavansa opetusta ja lyöneensä tämän jälkeen vesurilla kahdesti. Hän kiisti lyöntejä olleen kolme ja että olisi jahdannut miestä lyöntien jälkeen.

Vesurista saanut mies ei halunnut kertoa tapahtumista enää hovioikeudessa. Käräjäoikeudessa ilmeni, että naapurukset olivat ennen tekoa pilkkoneet yhdessä puita ja menneet uhrin asunnolle lepäämään. Asukas kertoi nukkuneensa sohvalla ja heränneensä naapurinsa muminaan, jonka jälkeen hän oli saanut vesurista.

Mies sai takaraivoon 15 senttiä pitkän haavan, ohimolle seitsemän senttiä pitkän haavan, murtuman kallonluuhun sekä käteen 15–20-senttisen luuhun saakka ulottuneen haavan. Vammojen vakavuus ja sijainti huomioiden hovioikeus piti todennäköisenä, että vesurilla oli isketty kolmesti. Hovioikeus katsoi myös näytetyksi, että tuomittu oli lyöntien jälkeen ajanut takaa pakenevaa uhriaan noin 400 metrin matkan Ylövedentielle, jossa uhri pääsi sivullisen autokyytiin.

Hovioikeuden mukaan näyttämättä jäi, että tuomitun tarkoitus oli tappaa. Hovin mukaan miehen on kuitenkin täytynyt ymmärtää, että yksikin pään tai kaulan alueelle osunut voimakas lyönti jykevällä teräaseella voi aiheuttaa kuoleman.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .