Jännittävä lätkämatsi nostaa sydänpotilaiden verenpaineet kattoon – Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä tärkeä peli voi näkyä yllättävällä tavalla

Jännittävä urheilutapahtuma voi käydä pumpun päälle. Kenties tunnetuin tutkimus aiheesta julkistettiin Saksassa tammikuussa 2008 ja liittyy jalkapalloon.

Tuolloin selvisi, että sydänkohtauksen tai muiden vakavien sydänoireiden riski oli saksalaisilla miehillä yli kolminkertainen maajoukkueen pelipäivinä. Sydänoireet alkoivat yleensä kahden tunnin sisällä pelin alkamisesta.

Tutkimuksessa analysoitiin saksalaisten sydänoireita vuoden 2006 jalkapallon MM-kisojen aikaan.

Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen osastonylilääkäri Arja Lehtola arvioi kokemustensa perusteella, että keskussairaalan päivystyksessä sydänoireisten potilaiden määrä ei yleensä lisäänny Suomen tärkeiden jääkiekko-otteluiden aikana.

– Esimerkiksi torstai-ilta ja perjantain vastainen yö oli meidän näkökulmasta normaali.  Pikemminkin käy niin, että jos menossa on tärkeä peli, päivystys tyhjenee potilaista. Pari vuotta takaperin kun Suomi pelasi jääkiekon MM-finaalissa, oikein ihmettelimme, miten hiljaista oli. Pelin päättymisen jälkeen potilaita alkoi taas tulla, muistelee Lehtola.

Lehtola kuitenkin vahvistaa, että erityisesti riskiryhmissä oleville potilaille yksittäisen tärkeän pelin aiheuttama stressi voi nostaa verenpainetta ja lisätä sydänoireilua.

– Jännittävät tilanteet voivat tuoda sydämentykyttelyä, mikä on riski sydänkohtaukselle. Joskus sydänpotilas on saattanut mainita, että Suomen pelin jälkeen oireet alkoivat tuntua, hän sanoo.

Lehtola ei lähde suosittelemaan kaikille riskiryhmään kuuluville beetasalpaajalääkitystä otteluiden ajaksi.

– Ohjeet annetaan potilaille aina tapauskohtaisesti, hän sanoo.

Suomessa oululainen kardiologi Olli-Pekka Piira väitteli vuonna 2015 kiihkeän jääkiekkopelin aiheuttamien stressireaktioiden vaikutuksesta sepelvaltimotautipotilaisiin ja terveisiin jääkiekkofaneihin.

Mittaukset suoritettiin Oulun Kärppien jääkiekon pudotuspeleissä. Seurannassa huomattiin, että faneilla erittyi adrenaliinia otteluiden stressitilanteessa runsaasti ja verenpaineissa sekä ylä- että alapaineissa oli rajuja piikkejä. Ottelun aikana potilaiden verenpaineen keskiarvo oli 180/103 mmHg. Korkein yksittäinen arvo oli 220/120 mmHg.

Tutkijoiden mukaan hyvä kunto suojaa myös penkkiurheilijaa. Esimerkiksi sepelvaltimotautisen sydämen reagointi jännittävissä urheilutilanteissa poikkeaa selvästi terveiden ihmisten reagoinnista.

– Suosittelen penkkiurheilijoille rauhallisen peruskestävyysliikunnan harrastamista, niin sydänoireisille kuin muillekin. Se vahvistaa myös parasympaattisen hermoston toimintaa, mikä voi suojella stressitilanteissa, sanoo Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHUn asiantuntija Esa Hynynen.

– Hyvä kestävyyskunto on suojaava tekijä stressireaktioihin ja helpottaa niistä palautumista, Hynynen kommentoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .