Jännitys Ursula von der Leyenin valinnasta jatkuu ensi viikkoon

Saksalaisen Ursula von der Leyenin nousua komission johtoon ei voi pitää vielä varmana. Euroopan parlamentti kokoontuu ensi viikolla Strasbourgissa, jossa jäsenmaiden ehdokkaan pitää saada tuki yli puolelta mepeistä.

Äänestys on salainen, mikä osaltaan lisää sen arvaamattomuutta.

Vankimmin von der Leyenin takana seisoo hänen oma puolueryhmänsä eli keskustaoikeistoa edustava EPP. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan von der Leyenin valinta riippuu siitä, miten sosialistit, liberaalit ja konservatiiviryhmä ECR:n mepit äänestävät.

Ryhmät ovat kritisoineet ennen kaikkea sitä, että jäsenmaat sivuuttivat parlamenttiryhmien kärkiehdokkaat.

Parlamentilla on Virkkusen mielestä syytä myös itsekritiikkiin, koska poliittiset ryhmät eivät onnistuneet ryhmittymään yhden henkilön taakse.

–  Jos Euroopan parlamentin isoimmilla ryhmillä olisi ollut yksimielinen viesti jäsenmaille, neuvosto olisi varmasti sitä noudattanut, Virkkunen sanoo.

Keskustan Mauri Pekkarinen arvioi, että liberaalit, joka on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, tukee valtaosin von der Leyeniä.

Parlamentti pitänyt ennenkin jännityksessä

Vihreät ja vasemmisto ovat kertoneet, että niiltä ei tukea heru.

Ville Niinistö (vihr.) sanoo suoraan, ettei saksalaisehdokas vakuuttanut, kun hän kävi esittäytymässä ryhmälle keskiviikkona. Toivomisen varaa jäi Niinistön mukaan varsinkin kantoihin ilmastonmuutoksesta ja oikeusvaltioperiaatteen kaitsemisesta.

–  Hän oli hyvin heikko, kun hän vastasi meille kysymyksiin oikeusvaltiosta ja siitä, pitäisikö Unkarin valtapuolue Fidesz sulkea pois hänen puolueryhmästään EPP:stä.

Von der Leyen kertoi ryhmille, että hän tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja haluaa kiristää vuoden 2030 välitavoitetta nykyisestä 40 prosentista. Hän laittaisi myös lento- ja meriliikenteen maksamaan aiheuttamistaan päästöistä ottamalla ne mukaan päästökauppajärjestelmään.

Von der Leyenin kaatuminen johtaisi poliittiseen turbulenssin, koska jäsenmaiden pitäisi nimetä uusi ehdokas kuukauden kuluessa.

Samalla koko muu nimityspaketti asettuisi kyseenalaiseksi. Paketin neuvotteleminen vaati jo nyt ennätyksellisen pitkän huippukokouksen, joka kesti kolmatta päivää.

Parlamentti suhtautui kriittisesti komission puheenjohtajaehdokkaaseen myös viisi vuotta sitten, jolloin EPP:n kärkiehdokas Jean-Claude Juncker tuli valituksi kapealla enemmistöllä. Hän sai 422 ääntä, kun tarvittava määrä oli 376.

Parlamentti on nyt sirpaleisempi kuin viime kerralla, minkä takia enemmistön saaminen on entistä vaikeampaa.

Uutissuomalainen: Suomalaiset vielä harkitsevat

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan suomalaisista mepeistä moni harkitsee vielä kantaansa.

Ainakin viisi aikoo äänestää puolesta, neljä pohtii ja neljä äänestää vastaan.

Puolesta aikoivat äänestää kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen sekä Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Nils Torvalds (r.).

Vastaan aikovat olla perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari sekä Silvia Modig (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.).

Epävarmoja ovat Heidi Hautala (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Elsi Katainen (kesk.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Venäläisaluksen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon edustalla

Rinne sai EU-parlamentilta monta vaatimusta: Näihin visaisiin ongelmiin Suomen toivotaan puuttuvan

Jyväskylän keskustassa legendaarisen maineen saanut sopparavintola suljettiin – "Satakin metriä ydinkävelykadun ulkopuolella on jo syrjässä"

Suomen tasavalta sai sinetin tasan sata vuotta sitten – näin tapahtumat etenivät vallankaappauksen partaalta eläköön-huutoihin

Sittemmin presidentiksi valittu Paasikivi oli viimeiseen asti monarkian kannalla: "Kuinka sinä luulet, että joku meistä voisi hoitaa maan asioita – toista se on kuningas"

Kansanvallan päivästä ei tullut kansallista juhlapyhää – vain yhdessä kunnassa perinne elää

Vedet poikki Kuokkalassa ja Halssilassa – kaivinkone osunut Jyväskylän Energian runkovesijohtoon

Poliitikot kiukuttavat suomalaisia, mutta suurin osa ei osaa nimetä ketään "vihaa" herättävää henkilöä

Suomen aluevesissä lepää yli tuhat hylkyä, joiden ympäristöriskiä selvitetään – puhki ruostuvat alukset saattavat levittää öljyä ja elohopeaa Itämereen

Mökkiläiset ja pyöräilijät työllistävät keskussairaalan päivystystä kesällä – "Päivystykseen kannattaa tulla vain kiireellisten vammojen kanssa"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.