Jännitys Ursula von der Leyenin valinnasta jatkuu ensi viikkoon

Saksalaisen Ursula von der Leyenin nousua komission johtoon ei voi pitää vielä varmana. Euroopan parlamentti kokoontuu ensi viikolla Strasbourgissa, jossa jäsenmaiden ehdokkaan pitää saada tuki yli puolelta mepeistä.

Äänestys on salainen, mikä osaltaan lisää sen arvaamattomuutta.

Vankimmin von der Leyenin takana seisoo hänen oma puolueryhmänsä eli keskustaoikeistoa edustava EPP. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mukaan von der Leyenin valinta riippuu siitä, miten sosialistit, liberaalit ja konservatiiviryhmä ECR:n mepit äänestävät.

Ryhmät ovat kritisoineet ennen kaikkea sitä, että jäsenmaat sivuuttivat parlamenttiryhmien kärkiehdokkaat.

Parlamentilla on Virkkusen mielestä syytä myös itsekritiikkiin, koska poliittiset ryhmät eivät onnistuneet ryhmittymään yhden henkilön taakse.

–  Jos Euroopan parlamentin isoimmilla ryhmillä olisi ollut yksimielinen viesti jäsenmaille, neuvosto olisi varmasti sitä noudattanut, Virkkunen sanoo.

Keskustan Mauri Pekkarinen arvioi, että liberaalit, joka on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä, tukee valtaosin von der Leyeniä.

Parlamentti pitänyt ennenkin jännityksessä

Vihreät ja vasemmisto ovat kertoneet, että niiltä ei tukea heru.

Ville Niinistö (vihr.) sanoo suoraan, ettei saksalaisehdokas vakuuttanut, kun hän kävi esittäytymässä ryhmälle keskiviikkona. Toivomisen varaa jäi Niinistön mukaan varsinkin kantoihin ilmastonmuutoksesta ja oikeusvaltioperiaatteen kaitsemisesta.

–  Hän oli hyvin heikko, kun hän vastasi meille kysymyksiin oikeusvaltiosta ja siitä, pitäisikö Unkarin valtapuolue Fidesz sulkea pois hänen puolueryhmästään EPP:stä.

Von der Leyen kertoi ryhmille, että hän tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ja haluaa kiristää vuoden 2030 välitavoitetta nykyisestä 40 prosentista. Hän laittaisi myös lento- ja meriliikenteen maksamaan aiheuttamistaan päästöistä ottamalla ne mukaan päästökauppajärjestelmään.

Von der Leyenin kaatuminen johtaisi poliittiseen turbulenssin, koska jäsenmaiden pitäisi nimetä uusi ehdokas kuukauden kuluessa.

Samalla koko muu nimityspaketti asettuisi kyseenalaiseksi. Paketin neuvotteleminen vaati jo nyt ennätyksellisen pitkän huippukokouksen, joka kesti kolmatta päivää.

Parlamentti suhtautui kriittisesti komission puheenjohtajaehdokkaaseen myös viisi vuotta sitten, jolloin EPP:n kärkiehdokas Jean-Claude Juncker tuli valituksi kapealla enemmistöllä. Hän sai 422 ääntä, kun tarvittava määrä oli 376.

Parlamentti on nyt sirpaleisempi kuin viime kerralla, minkä takia enemmistön saaminen on entistä vaikeampaa.

Uutissuomalainen: Suomalaiset vielä harkitsevat

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan suomalaisista mepeistä moni harkitsee vielä kantaansa.

Ainakin viisi aikoo äänestää puolesta, neljä pohtii ja neljä äänestää vastaan.

Puolesta aikoivat äänestää kokoomuksen Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen sekä Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Nils Torvalds (r.).

Vastaan aikovat olla perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari sekä Silvia Modig (vas.) ja Ville Niinistö (vihr.).

Epävarmoja ovat Heidi Hautala (vihr.), Eero Heinäluoma (sd.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Elsi Katainen (kesk.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Paperialan viime hetken neuvottelut jatkuvat, kikytykselle toivotaan loppua Jämsässä: "Porukka on vahvasti lähdössä lakkoon tarvittaessa"

Teollisuusliitto laajentaa sahojen ja vaneritehtaiden lakkoa kolmiviikkoiseksi

Ex-suurlähettiläs René Nyberg Jyväskylässä: "Tammisunnuntailla on vahva historiallinen kaiku" – Lue juhlaesitelmä kokonaisuudessaan

Pohjois-Savossa palanut viikonloppuna kaksi mökkiä, epäillään tahallaan sytytetyiksi

Peltiä ruttuun risteyskolarissa Palokassa – pelastuslaitos varoittaa liukkaasta ajokelistä

Kiinan ryhmämatkailun kiellosta tulossa suonenisku Suomenkin matkailualalle

Väestökehityksen asiantuntija piirsi maakunnat uusiksi – Keski-Suomen liitossa ei hurrata Sisä-Suomen suuralueelle

Perussuomalaiset haluaa sääntömuutoksella PS-nuoret kontrolliinsa: "Sosiaalisessa mediassa on ollut puolueen vastaista toimintaa"

Kyläläiset raahasivat metsästä tuulenkaatoja 15000 euron edestä ja laittoivat rahat historiallisen talon remonttiin – Keski-Suomen vuoden kylä on "ehkä hiukan erikoinen"

Suomessa tavoitellaan Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä tällä kertaa kokonaisten maakuntien voimin – "Emme voi kilpailla keskenämme"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.