Jännitystä ja rentoa meininkiä – kenttäratsastuskisat houkuttelivat Keuruun Korpi-Jukolaan 47 ratsukkoa

Keuruun Korpi-Jukolan tilan pihapiirissä ja maneesissa kävi lauantaina kuhina. Kaksipäiväiset kenttäratsastuskisat olivat vetäneet paikalle eri puolilta maata 47 ratsukkoa, joten hevosia ja poneja tuotiin ja vietiin.

– Yritän muistella rataa, katson muiden menoa, verryttelen ja suunnittelen, kuvaili nuorin osallistuja, laukaalainen Vilja Virenius, 13.

– Ennen olen ollut harjoituskisoissa – nyt olen ekassa oikeassa kenttäkilpailussa, kun täällä on miniluokka. Olen iloisella mielellä, vaikka vähän jännittää.

Vireniuksen kisakumppani on 6-vuotias virkku poni Kotirinteen Risto Reipas. Kaksikolla on jo mestaruus Keski-Suomen alueen poniratsukoiden halliesteistä.

Kisoissa Vireniuksen sparraajina kulkevat itsekin kilpaa ratsastaneet äiti Sanna Kirvesoja ja mummo Leila Kirvesoja. He muistuttivat hevosen ja ratsastajan taitojen olevan lopputuloksen kannalta yhtä tärkeitä, joten yhteispeliä tarvitaan.

 

Lapinlahtelainen Vilma Virtanen, 17, kertoi ratsastusharrastuksensa olevan koko perheen juttu:

– Anu-äiti on henkinen tuki, isä-Pasi kuski ja Oskari-veli vahtii koiraa ja hevosta. Kierrämme kenttäkisoja koko kesän. Viimeksi olimme Ypäjällä, Iisalmessa ja Hattulassa, Keuruulla olemme kolmatta kertaa.

Virtanen ja Eve-hevonen ovat tehneet yhteistyötä vasta puoli vuotta. Tiukkoja rataharjoituksia ratsukko vetää 4–6 kertaa viikossa, mutta harrastus vaatii muutoinkin paljon aikaa.

– Kesä on mennyt hyvin: olemme olleet joka kisassa kymmenen parhaan joukossa. Opiskelen lastenhoitajaksi, ja haave on, että tulevaisuudessa tekisin sitä työtä viikot ja kiertäisin viikonloput kisaamassa ulkomaita myöten.

 

Korpi-Jukolan väkeen kuuluva Jonna Salkinoja ynnäsi kenttäratsastuskisoja pidettävän tilalla kahdeksatta kesää. Vuosien mittaan käyttöön on rakentunut Keski-Suomen ainoa kisakuntoinen maastorata. Sille suunnataan sunnuntaina, lauantaina miteltiin koulukokeet ja rataesteet.

Kisoissa on kolme luokkaa: vaativimmassa esteet ovat 90-, seuraavassa 80- ja uutuutena mukana olevassa minissä 60-senttisiä.

Keurusseudun Ratsastajien ja Ääneseudun Ratsastajien järjestämän kisan kilpailunjohtaja, Ääneseudun yhdistyksen puheenjohtaja Tuija Munter kuvasi kenttäratsastusta raskaaksi lajiksi, jossa henkinen lataus on suuri. Tuloksissa lasketaan yhteen ratsukon sijoitus eri osuuksilta, ja jos jokin osuus hylätään, on koko kisa ohi.

– Henki on kuitenkin rento ja leppeä. Kumpanakin päivänä tarvitaan kymmeniä toimihenkilöitä, ja heitä on tullut mahtavasti. Korpi-Jukolan väki – Jonnan lisäksi Riikka Jukola ja puolisot Timo Salkinoja ja Jarmo Lehtola – pitävät infran loistokunnossa.

Kisatuomariston puheenjohtajana on Ypäjän valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd ja teknisenä asiantuntijana alan kova konkari Kalle Nykänen Niinisalosta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .