Järjestöjen tietoon kymmeniä pakkoavioliittoja Suomessa vuosittain – yleisyys selvitetään

Virallisia tilastoja pakkoavioliittojen määristä Suomessa ei ole.

Kansalaisjärjestöjen tietoon tulee vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa Suomessa asuva henkilö pakotetaan avioliittoon. Virallisia tilastoja pakkoavioliittojen määristä Suomessa ei ole. Oikeusministeriön tiedossa ei ole, että pakkoavioliitoista olisi tehty ainakaan merkittäviä määriä rikosilmoituksia. Rikoksia saattaa jäädä piiloon.

Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti selvittää avioliittoon pakottamisen esiintymistä ja ilmituloa Suomessa. Hankkeen tavoitteena on hankkia tietoa pakkoavioliitosta ilmiönä, minkä avulla voidaan varmistaa, että viranomaisyhteistyö ja rikosprosessiketju toimivat tapauksissa asianmukaisesti. Selvityksen arvioidaan valmistuvan viimeistään 30. syyskuuta.

Pakkoavioliitolla tarkoitetaan yleensä avioliittoa, joka on solmittu vastoin jommankumman puolison suostumusta. Avioliittoon pakottaminen on Suomen rikoslain nojalla rangaistavaa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Teko on rangaistava riippumatta siitä, tapahtuuko pakottaminen Suomessa vai ulkomailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.