Järjestöt: Pakolaisten perheenyhdistämisestä levitetään vääriä mielikuvia

Kaikki turvapaikan tai suojeluperusteisen oleskeluluvan saaneet eivät saa perheenjäseniään Suomeen, vaikka olisivat siihen oikeutettuja. Pakolais- ja perhejärjestöt muistuttavat, että Suomi on viime vuosina kiristänyt olennaisesti perheenyhdistämiskäytäntöjä.

Kiristykset näkyvät esimerkiksi niin, että vuodesta 2011 suojelua saaneen perheenyhdistämishakemukset ovat pudonneet runsaasta 2 000:sta noin 600:taan vuositasolla.

Suojeluperusteella Suomesta oleskeluluvan saaneen perheenjäsenen on haettava oleskelulupaa henkilökohtaisesti Suomen edustustossa, koska vuoden 2011 jälkeen hakemusta ei ole enää voinut tehdä Suomessa asuva perheenjäsen. Hakemuksen jättäminen voi edellyttää useita matkoja ulkomailla sijaitsevaan perheasioita hoitavaan edustustoon, minkä lisäksi hakemusta varten on esimerkiksi hankittava ja käännettävä asiakirjoja. Hakijoilta otetaan myös biometrinen tunniste. Vaatimukset voivat olla kohtuuttomia pakolaiselle, Suomen Pakolaisavusta, Pakolaisneuvonnasta ja Suomen Punaisesta Rististä muistutetaan.

Suomessa olevat alaikäiset lapset puolestaan ehtivät monissa tapauksissa tulla täysi-ikäisiksi, ennen kuin perheenjäsenen hakemusta on ehditty käsitellä. Silloin hakemus raukeaa. Viranomaiskäytännössä on otettu myös linjoja, jotka tulkitsevat liian jyrkästi perheyhteyden katkenneen lasten ja vanhempien välillä, järjestöt moittivat.

Käytäntöjen seurauksena perheenyhdistämiseen oikeutetut Suomesta turvapaikan tai suojeluperusteisen oleskeluluvan saaneet eivät välttämättä saa perhettään luokseen.

– Perheenyhdistämistä puoltavat yleisinhimilliset syyt. Läheisimmät perhesuhteet ovat psyykelle tärkeitä, Pakolaisneuvonta ry:n tiedottaja Sanna Rummakko sanoo.

– Se on tärkeää myös kotoutumiselle ihan käytännössä. On vaikeaa keskittyä kielen opiskeluun ja työnhakuun, jos jatkuvasti on huoli perheenjäsenistä.

Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta puolestaan paheksuu sitä, että julkisuudessa esitetään mielipiteitä, joiden mukaan Suomeen tuleminen perhesyillä olisi helppoa. Lisäksi unohdetaan, ettei perhesyillä Suomeen voi hakea oleskelulupaa kuin suomalaisen ydinperheen määritelmän mukainen perheenjäsen, Väkiparta muistuttaa.

Sisäministeriö käsittelee parhaillaan mahdollisia lisäkiristyksiä perheenyhdistämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.